Szentföldi zarándoklaton az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjai
Egyház
2015. febr. 11.

<p style="text-align: left;">Negyvenhárom pap és egy diakónus vesz részt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által február 9. és 13. között szervezett zarándoklaton. Az út szakmai és lelki vezetője Székely János segédpüspök – tájékoztatott Füzes Ádám.</p>

Fotó: Füzes Ádám

 

A szervezést tapasztalt szentföldi kísérőként Szederkényi Károly plébános vállalta Rami Shacham helyi idegenvezetővel együttműködve. A zarándoklaton részt vevő papok szakmai és lelki vezetője Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az egyes szentmiséken és evangéliumi helyeken más-más lelkipásztor mond elmélkedést. A VI. Pál pápa által az ötödik evangéliumnak nevezett szentföldi zarándoklat során nem lehetséges Jézus földi életének valamennyi helyszínét felkeresni, de a fontos üdvtörténeti helyek megtekintése mellett az evangéliummal tudnak találkozni a résztvevők.


A zarándokok felkeresik Haifát, a Kármel hegyi Stella Maris-kolostort, valamint megtekintik a Genezáreti-tó partján fekvő szent helyeket: a kenyérszaporítás helyszínét, a Primátus-kápolnát, Kapernaumot (Péter házával és a zsinagógával) és a hegyi beszéd templomát. Názáretben megtekintik az Angyali Üdvözlet-bazilikát és a Szent József-templomot, majd Kánán keresztül a Holt-tengerhez utaznak, Qumranban ellátogatnak a holt-tengeri tekercsek lelőhelyére. Jeruzsálemben végigjárják az Olajfák hegyét, a Getszemáni-kertet, illetve a Via Dolorosát, amely a Szent Sír bazilikához vezet. A siratófalnál tett látogatás mellett a Sion hegyet is megtekintik: az utolsó vacsora termével, Dávid király sírjával és az elszenderülés templomával. Betlehemben a születés templomát keresik fel.


A tavaly nyári, jól sikerült felvidéki főegyházmegyei papi kiránduláson fogalmazódott meg, hogy a tél folyamán is jó lenne közös papi zarándoklatot szervezni. Erdő Péter bíboros támogatta az ötletet, és még a helyszínen fölmerült, hogy méltó módon a Szentföld legyen a zarándokút célja.

Forrás: Magyar Kurír

(forrás)