Mármarosi Győző Esztergom Sportjáért Életműdíjat kapott
Kultúra
2015. febr. 10.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi evezős élet számtalan kitüntetéssel elismert alakja, Mármarosi Győző vehette át idén az Esztergom Sportjáért Életmű díjat a Rugby Club Hotelben rendezett ceremónián. A városi evezős legenda már a harmadik kitüntetetettje a díjnak.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Fotó forrása: Rugby Club Hotel Facebook oldala

 

Mármarosi Győző 1942. június 16-án született Balassagyarmaton. 9 éves korától él Esztergomban, a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdett sportolni, az I. István Gimnáziumban már atletizált, emellett a kézilabdában és a kosárlabdában is kipróbálta magát. 1957-ben lépett be az evezősklubba, ahol Lapos László szárnyai alatt ismerkedett meg az evezéssel. Közben sorra dobogós helyeken ért célba az egypár- és kétpárevezős versenyeken. 1965-ben Gyöngyös Antallal karöltve felvállalták az evezősszakosztály vezetését. 1993-tól az Esztergomi Evezősök Egyletének ügyvezető elnöke, 1991-ben pedig megválasztották a Magyar Evezős Szövetség Elnökségének tagjává, ugyanebben az évben egyik főszereplője a megyei evezős szövetség megszervezésének, számos városi, megyei és országos kitüntetést kapott az évek során kitartó és minőségi munkájának elismeréseként. (Forrás: Magyar György: Esztergom testkultúrájának története)

 

Az Esztergom Sportjáért Életműdíjat 2012-ben civil kezdeményezésre tizenöt esztergomi sportegyesület alapította meg, melyet a több mint ötven éve a sportban eltöltött munkájuk, példamutatásuk és kitartásuk alapján ítélnek oda a díjazottaknak. 2013-ban Markó Béla kapta a kitüntetést, 2014-ben pedig Osvald Bélának ítélte oda a grémium a díjat.

(forrás)