Új testvérvárosunk lesz - testületi ülés 9 órától percről percre
Közélet
2015. febr. 5.

<p><span>Napirenden többek között az intézmények átvételével kapcsolatos döntés, a háztartási szennyvíz elszállításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása és Esztergom-Szamárhegyen a 11. sz. főút korszerűsítése is, a Táncsics utcában pedig egy meglehetősen rossz állapotú ingatlant vennének ki a helyi védelem hatálya alól ingatlanfejlesztés céljából.</span></p>

Napirendi pontok

Bomladozó villából apartman a szigeten

10:03 - hármas számú hitelezői csoport kielégítéséről szóló döntés. 60 nappal meghosszabbítják a tárgyalási időszakot. Elfogadják. Köszönjük a figyelmet.

10:02 - Státuszbővítés a könyvtárban. Elfogadják.

Kovátsné Várady Eszter a Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom intézményvezetője 2015. január 29-én jelezte, hogy évek óta nem tud takarítónőt alkalmazni. Évek óta nem kapott az intézmény státuszt, kéri, hogy egy fő teljes munkaidős takarítói státusz a könyvtári létszám állományába kerüljön. Abban az esetben, ha tartós munkanélküli, ráadásul ötven év feletti munkaerő kerül alkalmazásra, a járulékokat az állam két évig állja.

9:55 - Szamárhegyen út felújítása (11-es). Forgalomlassító szigetek és zebra (két buszmegálló is található az útszakaszon) kialakításáról is szó van. Erről korábban írtunk már. Elfogadják.

9:47 - háztartási szennyvíz elszállítása, rendeletet kell alkotnia az önkormányzatnak. Önkormányzat köteles gondoskodni a településen található szennyvíz bekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről és ellenőrzéséről. Módosítás: 3 évente legalább egyszer - nyaralókra vonatkozóan. Nyíri: nehéz lesz betartani, drágulni fog. Eddig a vízmű csinálta, csak a szállítást kellett fizetni. Sokan spórolnak, talajra engedik a költségek miatt. Nekünk olyan útra kellene terelni, hogy a lakosok szállítassák el. Ösztönöznünk kell, ez a rendelet erre nem alkalmas. Szerencsés: később ki kell dolgozni a különbségek kezelésére szolgáló rendeletet is. Elfogadják.

9:44 -  rossz állapotú Táncsics Miháy utcai ház-villa helyi védelmének megszüntetése. Nyíri: egységes elképzelés kellene a sziget esetében is, amit előbb mondtam. Elfogadják.

9:41 - döntés az óvodai beiratkozásokról. Óvoda fenntartója határozza meg, április 25-28. között lehet majd. Elfogadják.

9:39 - Zarándokút Önkormányzati Társulás - Esztergom 2010-ben csatlakozott, pontosítani kell a megállapodást az új testület miatt. Helyettesítési rendet határozzák még meg, ha a polgármester nem ér rá. Meszes Balázst javasolják a polgármester és az alpolgármester után, aki részt vehet helyettesítőként. Elfogadják.

9:34 - Nyíri: szépészeti beavatkozások fontosak, idegenforgalommal kapcsolatban is. Kardoskodom, hogy adhoc nem lehet ezt csinálni, kell egy egységes koncepció a civilekkel egységben és egyetértésben. Erőforrásokból erre kell fordítani. Romanek: lehetőségeket figyelembe véve fogjuk alakítani a költségvetést.

9:32 - február 12-én munkaértekezlet a költségvetéssel kapcsolatban - alakulóban még tehát a költségvetés. Jelentős terhet ró az előző évek kifizetelen számláinak összege.

9:25 - jönjönjön Magyarország madridi nagykövete Esztergomba, majd.

Két ülés közötti időszak eseményei: Madridi nagykövet kereste meg a polgármestert, spanyol testvérváros akar Esztergommal testvérvárosi kapcsolatot létesíteni (Castellón). A város őrzi Árpád-házi Jolánta emlékét – ez lenne a kapcsolat alapja. Sportfórum volt a városházán az esztergomi sportklubok jövőjéről, vallásturisztikai konferencián vett részt a polgármester Máriapócson (Mária zarándokút fejlesztése a cél). Ennek keretében pedig városfejlesztésre is sor kerülne.

Területfejlesztési stratégia kidolgozása is elkezdődött a Belügyminisztérium segítségével.

Kutya elütés-elcsapás-autókárosodás-blogbejegyzés update: erről itt írtunk. Romanek: ködös-esős idő, lassan jöttem. Egyik pillanatról a másikra elém ugrott a kutya, majd nagyobb csattanás. A kutya elszaladt utána, jármű javítása is megtörtént. Dokumentáció is van a munkáról és az esetről is.

9:17 - kezdődik az ülés. Stámusz Andrea és Juhász István hiányzik.

Volánnak 46 milló átutalás - pereskedés lezárása egyezséggel, fejlesztést kezdeményez az önkormányzat a továbbiakban. Kötbér 210 milliós meghiúsulási kötbér érvényesítése, ha 2015. december 15-ig nem lesz használatbavehető a hotel (Aqua Palace). Esztergompont Hirdető Kft. végelszámolását március 31-ig be kell fejezni.

Gran Parkoló - Strigonium igazgatóját utasították a per szüneteltetésére, amely az önkormányzattal áll fenn. Strigonium nem működhet ellenjegyzés nélkül (jogi iroda vezetőjének ellenjegyzése), illetve nem is nyilatkozhatnak a Strigonium és cégei önkormányzat engedélye nélkül, önkormányzat és a cégek közötti ügyekben.

Intézmények átvételével kapcsolatban nem érkeztek meg a papírok, leveszik napirendről + ING-vel kapcsolatos döntés további tárgyalásokat igényel, leveszik +Théma lapkiadóval történő megállapodás zárt ülésre kerül.

(forrás)