A sánta kutya esete a ráfaragó névtelen bloggerrel
Közélet
2015. jan. 31.

<p>Napok óta próbálkozik különböző internetes oldalakon bedobni a városi köztudatba egy "sztorit" az októberi választást elbukó előző polgármestert támogató egykori háttércsapat néhány tagja. Hasonlóan a kampányban Romanek ellen alkalmazott módszerekhez egy névtelen blogról indítják az erősen elferdített információt, amit aztán megpróbálnak legitimebbnek tűnő csatornákon teríteni a közvélemény felé.</p>

Kezdjük a száraz tényekkel, melyeket egészen pontosan 5 perc alatt küldött meg a Szeretgomnak Romanek Etelka sajtófőnöke, miután mi rákérdeztünk a történtekre (nem adott ki sajtóközleményt, nyilván a helyén kezelte az egészet). December végén, az esti órákban, Pilismarót és Esztergom között, a falut elhagyva, külterületen egy ismeretlen politikai pártállású kutya váratlanul kiugrott az útra a polgármester által használt Suzuki SX4 elé. Az autót vezető Romanek Etelka azonnal fékezett, de az ütközést nem tudta teljesen elkerülni, az elülső műanyag lökhárító eltörött. A kutya nem szerezhetett komolyabb sérüléseket, mert angolosan távozott a helyszínről, még betétlapot sem hagyott maga után (vérnyomok sem voltak, amin követni lehetett volna). Az autó tulajdonosa a Magyar Suzuki Zrt., az üzembentartó az önkormányzat - másnap jelezve lett a tulajdonosnak a káreset, szakszervízben kicserélték a sérült elemet, aminek a költségét a Casco biztosítás fedezte, a 10%-os önrészt pedig az üzembentartó önkormányzat állta, mint azt szokta általában minden munkáltató, ha az alkalmazottja céges autóval közlekedve ilyen helyzetbe kerül.

Kellemetlen eset az ilyen. Velem pont tíz éve történt utoljára hasonló: Kesztölcnél egy kutya alulról végigtarolta az akkori céges autóm alvázát (lambda szondát, kipufogórendszert kellett javítani) , miután az előttem haladó autónak már tropára törte az elejét. Bevallom, a 117-es út mellett vészvillogva álldogálva a legkevésbé sem foglalkoztam azzal, hogy a kutyával mi van, meg nem is igazán mozgott (a másik autó vezetőjének viszont volt annyi lélekjelenléte, hogy konkrétan lerugdossa a tetemet az útról, nehogy még egy kocsit leamortizáljon). A Casco esetemben is állta a kárt, az önrészt pedig - ahogy az szokásos - nekem is a munkáltatóm fizette. Ha a blog/cikk íróinak lett volna már valaha valami normális munkaviszonya, esetleg vállalkozása benne pár alkalmazottal, akkor biztosan tudnák, hogy ez bizony általános dolog, mivel a munkavállaló közreműködésével okozott károk esetén csak akkor lehet azokat ráterhelni egy alkalmazottra (és akkor is csak korlátozott mértékben), ha a károkozásnál a felróhatóság kívánalmai bizonyíthatóan fennállnak (felróhatóság akkor állapítható meg, ha valaki nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható). 

A Suzuki balesetéről szóló információt  január 27-én kezdte terjeszteni egy névtelen blog első bejegyzése. Január 30-án pedig a hir.ma nevű oldalra került ki egy aláírás nélküli, de a weboldal meta adatai szerint "Faragó Priszcilla" felhasználó nevében publikált cikk. Faragó korábban a Szerda magazin keretein belül publikált, újabban pedig egy "Csütörtök blog" fantázianévre hallgató facebook oldal alapítója lett.

Csak szólok, ha más esetleg ezt nem tette volna meg: ez így egyáltalán nem etikus. Az újságírói minimumtól pedig nagyon de nagyon messze van.

 

 

 - csj - 

 

(forrás)