<p>Borfogyasztót és termelőt közelebb hozni egymáshoz, felhívni a figyelmet a helyi termékek különlegességére, ez a célja az Ister-Granum EGTC 2012-ben elindult projektjének. Az eredményeket összegző kiadványok bemutatására kerülts sor a Prímás Pincében, ahol Horváth Zoltán sajtótájékoztatón ismertette munkájuk eredményeit és a kötetekhez vezető munka részleteit.</p>
<p style="text-align: justify;"><em>„A szív vidámítására Isten a bort adta”</em> – mondta Szent Dávid a történelem kezdetén. Ezzel az idézettel indul a kiadvány, a továbbiakban inkább pragmatikus érveléssel állnak elénk a kötet szerzői, a személyes hangvétel és a bor transzcendens léte a későbbiekben is az írások nélkülözhetetlen összetevője lesz. A <em>„szakma eszmélete”</em> tehát nem Márai Sándor perspektívájából, az óbudai kocsmák melengető, de erősen vízízű italainak szemszögéből szólal meg, illetve Szekfű Gyula pesszimizmusba hajló lesújtó véleményét is igyekszik átformálni a bensőséges kiadvány, amely a projekt révén a környék borainak kínál lehetőséget a boldogulásra, a <em>„gazdasági indifferentizmust”</em> is felülírva kicsit.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: center;">[Image:21910][Image:21909]</p>
<p style="text-align: center;"><em>A kiadványok</em></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Lényegében egy kettős kiadvány bemutató és projektzáró rendezvény helyszíne volt ma a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ. Egyrészről egy korábban már megjelent prospektus létrejöttének háttérmunkáiba engedtek közelebbi betekintést a szervezők, másrészt egy vadonatúj kiadványt konferáltak fel a sajtótájékoztatón. Így voltaképpen a Helyi finomságok tárházának folytatása, illetve a Helyi termékek és hagyományok a Visegrádi országokban című hosszabb brossúra prezentálására került terítékre a Bazilika alatt félúton.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Az Ister-Granum EGTC az elmúlt évben sikeres nemzetközi együttműködési programot valósított meg a helyi termékek témakörben, ennek keretében készült el a most bemutatott kiadvány, melyben a 4 együttműködő partner közösen a jellemző hagyományos helyi termékeit mutatja be. A visegrádi csoportosulás országai ismertetnek egy-egy tipikus helyi terméket, konyhai receptet, egy helyi gazdaságot és egy hagyományos kertészeti formát a projekt és a projektben részt vevő partnerek bemutatása mellett.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: center;">[Image:21911]</p>
<p style="text-align: center;"><em>Fotó: Mitter Balázs</em></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Ezenkívül összefűzték a korábban már kiadott Helyi Finomságok Tárháza nevet viselő kiadványuk folytatását is, mely a szőlészet és a borászat bemutatására helyezi a hangsúlyt. A kiadványok folytatása is következhet az elkötelezett együttműködésből, így küszöbön van a sorozat trilógiává duzzasztása is.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Horváth Zoltán, a sajtótájékoztatón előadást szakértő beszéde elején kijelölte az együttműködés alapvetéseit is, miszerint a helyi termékek fogyasztásának lehetőségeire, karöltve a helyi szervezetekkel és az önkormányzatok segítségével folyik a projekt megvalósítása. A kezdeti lépésként említette a személyes közbenjárások és találkozások fontosságát is, a helyi borászokat felkeresték munkájuk során, tőlük tájékozódtak, így sikerült leginkább közel kerülni a környék hagyományaihoz, tapasztalataihoz és technikáihoz. Mindez <a href="http://luminoso.hu/">Mitter Balázs</a> gyönyörű fotóin elevenedik meg előttünk a kiadványban, már önmagában a képekért érdemes <span>egy rövid időre</span> kézbe venni a brossúrát, amely megtekinthető <a href="http://issuu.com/kiskosarbevasarlokozosseg/docs/helyi_finomsagok_tarhaza_borok_az_i/1">itt</a>.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: center;">[Image:21913]</p>
<p style="text-align: center;"><em>Horváth Zoltán</em></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Szekfű Gyula bőrébe ojtva magam legközelebb ott járnék az igazsághoz, ha úgy fogalmaznék, arra voltak kíváncsiak, milyen a helyi termelő és borász lelki alkata és borhoz való viszonya, ehhez pedig számtalan segítséget kapunk a brossurában, hiszen a kiadvány lényegi részét képezik a személyes hozzászólások, a borászok kommentjei, mint egyikük megjegyzi: <em>„A borászathoz akarat kell, ha nem érzel hozzá kedvet, kínból nem megy!”</em></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Mindezt természetesen megelőzte egy alapos és széleskörű kutatás és terepbejárás, amelynek keretében körbenéztek kis hazánk más tájain, illetve külföldön is, hogy a helyi adottságokhoz leginkább passzoló példákat vegyék, egyúttal ültessék át a gyakorlat világába. Ezt követte a szűkebb és tágabb nyilvánosság bevonása, konferenciákat szerveztek, borkóstolókra jártak és workshopokat látogattak.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">A tapasztalat pedig lassan formálódva kiadvánnyá érett, amely közvetlen hangvételben, átfogó szemlélettel kívánja igazolni a helyi termelő fontosságát és lehetőségeit. Közvetlen célként említve a fogyasztás élénkítését, ennek érdekében pedig a fogyasztó tájékoztatását a helyi termékekről. Az Ister-Granum EGTC pedig összekötő kapocs, közvetítő kíván lenni fogyasztó és termelő között.</p>