Vasútfelújítás: 3. századi szarkofágok bukkantak elő a Pomázi úton
Kultúra
2015. jan. 12.

<p>Kr. u. 3. századi szarkofágok bukkantak elő a pomázi úti felüljáró építésénél. <span>Az 1600 éves szarkofágokat az Aquincumi Múzeumba szállítjuk a feltárást követően </span>- tudatja a<a href="https://www.facebook.com/nifzrt/posts/385274631645684"> Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.</a></p>

A területen korábban már több száz sírt tártak fel a régészek, a most megtalált szarkofágok feltehetően a középosztály tehetősebb tagjainak szolgáltak sírhelyül. A szarkofágok fedelein látható oromdísz tetőcserepei tipikusan a római korra jellemzőek - írja a multkor.hu.

 

A 10-es főút fejlesztésének keretében elkészül az ürömi ötágú körforgalom (várhatóan 2015 nyarára), a második ütemben a kivitelező kialakítja a főút új nyomvonalát, kiszélesíti a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát 2X1 forgalmi sávosra. A beruházás újabb stációjaként a Bécsi úti átjáró megszűnésén felül a Pomázi úti vasúti átjáró helyett felüljárón bonyolódhat le a forgalom. Az új 10-es főút Üröm megállóhely mellett felüljárón keresztezi majd a Budapest–Esztergom vasútvonalat.

(forrás)