XII. Sasszinkron Esztergom környékén is
Környezetünk
2015. jan. 12.

<p>Január 16 és 18 között rendezik idén a Sasszinkront, az esemény célja, hogy felmérjék az ország területén telelő sasok és egyéb ragadozómadarak számát. A felmérésben bárki segítségét szívesen fogadják, résztvevők jelentkezését várják.</p>

Fotó: Morvai Szilárd

 

Idén januárban, január 16 és 18 között, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a HELICON (Parlagisas-védelmi LIFE program) tizenkettedik alkalommal szervezi meg a „Sasszinkront”. Az esemény célja, hogy a kijelölt hétvégén, a résztvevők – hazánk lehető legnagyobb területét lefedve – felmérjék a telelő sasok, és egyéb ragadozómadarak számát. Profi és amatőr madarászok, valamint a hozzájuk társult lelkes érdeklődők egyaránt részt vehetnek a felmérésben. Az egyes országrészek felmérőit önkéntes koordinátorok osztják be, hogy ne legyen átfedés, és minél nagyobb terület lefedjenek a megfigyelőkkel.

 

A tavalyi felmérés eredményei itt olvashatók: www.mme.hu/elkeszult-xi-orszagos-sasleltar. Az Esztergom és Szentendre közötti Duna szakasz (környékünk „legsasosabb” területe) minden évben felmérésre kerül. Az Esztergomhoz legközelebbi megfigyelőpont az Esztergom-Szamárhegy kerékpárút mellett, a szennyvíztisztító-telepnél lesz, ahol 2015. január 17-én, 07:00 órától 13:00 óráig várjuk az érdeklődőket.

 

A várható – de nem garantált – ragadozómadár-fajok: rétisas, héja, karvaly, egerészölyv, vándorsólyom, vörösvércse, (kis szerencsével) kékes rétihéja, gatyásölyv, (nagy szerencsével) kis sólyom. A résztvevők számára távcső, meleg ruha, forró tea nem kötelező, de erősen ajánlott! 

 

További információért Prommer Mátyáshoz fordulhatnak (prommer.matyas@mme.hu).

(forrás)