Síelési és szánkózási lehetőségek a Pilisben
Környezetünk
2015. jan. 8.

<p>Jégkárokat szenvedett a Dobogókői Sícentrum, használata így csak korlátozott, Visegrádon hóágyúval biztosítják a pályákon a folyamatos, sportolásra alkalmas hóréteget. Sífutásra jelenleg nincs lehetőség a parkerdő területén, a turistautak többsége viszont már látogatható.</p>

Kép: origo.hu

 

"Egyelőre nem mindenütt hullott még a téli sportoláshoz szükséges mennyiségű hó, a hideg azonban már megérkezett, így egyre többen indulnak a Budapest környéki erdőkbe gyalog és szánkóval egyaránt. A Pilisi Parkerdő Zrt. éppen ezért rövid áttekintést szeretne nyújtani arról, milyen lehetőségek várják a télen is sportolni vágyókat, s hogy melyek a szabadban folytatott téli sportolás legfontosabb szabályai.

 

A téli erdő olyan, akár egy természetes sportközpont: ha van hó, akkor szánkózhatunk, több helyen várnak bennünket lesiklásra alkalmas és sífutó pályák, de ha nincs hó, akkor is sétálhatunk, túrázhatunk vagy éppen befagyott erdei tavak tükrén csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk.  A téli erdei programok az egész család számára izgalmasak, több generáció érezheti jól magát együtt, miközben a Pilisben, a Budai- vagy a Visegrádi-hegységben, illetve a Gödöllői-dombság erdeiben tölti szabadidejét.

 

Már most is síelhetünk és szánkózhatunk, sőt, hófánkozhatunk a visegrádi Nagyvillám Sípályán, ahol a nyolc pálya közül haton hóágyúval biztosított, stabil, sportolásra alkalmas hóréteg, valamint esti világítás várja a vendégeket.  A Nagyvillám Sípálya hétköznapokon reggel 9-től este 9-ig, pénteken és szombaton pedig este 10-ig tart nyitva, a szánkózás ingyenes, a zárt pályán kipróbálható hófánkozás pedig különleges élményt nyújt. A decemberi jégkár nem érintette a sípályát, ezért az fennakadás nélkül működik. A pálya közelében a Madas László Erdészeti Erdei Iskola faházai kínálnak fűtött pályaszállást. Javasoljuk a Nagyvillámra indulóknak, hogy a sípályát személygépkocsival a Mátyás király út illetve a Fellegvár felől közelítsék meg, hiszen az útszakasz másik része kevésbé járható. A bonyodalmak elkerülése érdekében tanácsos a parkolóban, vagy az út sípályával ellentétes oldalán parkolni.

 

Sajnos a jégkár nem kerülte el a Dobogókői Sícentrumot. Mára sikerült egy pályát és egy felvonót kiszabadítani, de a Sícentrumra még további helyreállítási munkák várnak, így örömmel vesznek önkéntes segítséget, munkát és anyagi felajánlást, ezekkel kapcsolatban a +36 30 852 0340-es telefonszámon jelentkezhetnek az érdeklődők. Dobogókőn nincs hóágyú, ezért a szabaddá tett pálya használatához még legalább 10-15 cm vastag hórétegre van szükség.

 

A Pilisi Parkerdő területén jelenleg nem áll rendelkezésre sífutásra alkalmas mennyiségű hóréteg, de jó hír, hogy a Nagy-Hárs-hegyi sífutóutat a Parkerdő munkatársai jégkármentesítették, így az újabb hóesést követően várja a sportolókat. Megfelelő hóvastagság esetén a hűvösvölgyi Nagy-rét vagy bármely erdei tisztás is kiváló a sífutás kipróbálására.

Sokszor említett, de sosem elégszer ismételhető szabályok:

 

  • Kijelölt sípályán soha ne szánkózzunk!
  • Mindig csak belátható helyeken, lejtőkön szánkózzunk!
  • Szánkózás és sífutás során is gondoljunk a többi, gyalogos erdőlátogatóra, a gyerekekre és idősekre!
  • A szabadban folytatott téli sportokhoz mindig öltözzünk megfelelően, lehetőleg vigyünk magunkkal váltóruhát és meleg italt!
  • Ködös időben, alkonyat után és viharos szél esetén semmilyen sporttevékenységet ne folytassunk az erdőben!
  • Lehetőleg ne induljunk egyedül az erdőbe!
  • Előre tájékozódjunk az időjárásról a köd, jegesedés vagy viharos erejű szél esetén halasszuk későbbre az erdei sportolást!
  • Csúszós turistautak esetén a túrabot jó szolgálatot tehet!

 

A jégkárosult erdőkben idén a szokásosnál jóval nagyobb körültekintés szükséges, akár szánkózás, sífutás vagy csupán túrázás alkalmával.

Az erős fagyok miatt külön említést érdemel a természetes vizeken való korcsolyázás és csúszkálás. A vonatkozó rendelet szerint csak állóvizek befagyott jegére léphetünk rá, a folyóvizeket kerülni kell! A tavakon is csak akkor csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk, ha a jég kellően szilárd, nem mozog, nem olvad. A természetes vizek jegén akkor lehet biztonságosan sportolni, ha annak vastagsága eléri a 10 centimétert. Ehhez legalább három-négy nap kemény fagyra van szükség. Az óvatosság azonban sosem árt: a jégen először mindig finoman lépkedjünk, bottal kopogtassuk meg a felületét, és csak akkor tegyünk nagyobb mozdulatokat, ha mindent rendben lévőnek találtunk.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei a decemberi jégkár óta folyamatosan dolgoznak a turistautak felszabadításán, mostanra egy-két kivétellel járhatóak az utak. A www.parkerdo.hu/latogathato oldalon lévő térképeket folyamatosan frissítjük. A felszabadított utakról letérni azonban a jégkárral érintett területeken továbbra sem szabad, hiszen az erdők belsejének megtisztítása akár a 2015-ös év végéig is eltarthat.

 

Lomniczi Gergely

szóvívő

Pilisi Parkerdő Zrt"

(forrás)