Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspökévé szentelték Snell Györgyöt
Egyház
2014. dec. 7.

<p style="text-align: justify;"><span>Illusztris vendégek jelenlétében szentelték püspökké Snell Györgyöt, a budapesti Szent István-bazilika plébánosát szombaton.</span><span><br /></span></p>

Fotó: Marjai János / MTI

A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek prédikációjában arról beszélt, hogy Krisztus maga akar az apostolok és utódaik személyében a hívő közösség élén állni, hirdetni Isten uralmának örömhírét és meggyógyítani az embereket.

 

A bíboros hangsúlyozta: a püspöki rend jelenléte az egyházban nem pusztán a társadalom önszerveződésének természetes velejárója, "nem hatalmaskodás vagy centralizáció", hanem Krisztus személyes ajándéka.

 

A püspökök és papok Krisztus helyett, Krisztus személyében végzik szolgálatukat - fogalmazott a Erdő Péter.

 

A szertartás keretében Snell György megkapta a főpapi jelvényeket: a püspöki gyűrűt, a püspöki süveget és a pásztorbotot. 

 

A Szent István-bazilika plébánosát Ferenc pápa nevezte ki 2014. október 20-án Pudenziana címzetes püspökévé és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé.

 

Snell György 1949. március 8-án született Kiskirályságon (ma Eperjes), 1972. április 3-án szentelték pappá és 2008 augusztusától a budapesti Szent István-bazilika plébánosa.

 

A szertartáson jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester.

 

Forrás: MTI

(forrás)