Beruházás a Keresztény Múzeumban és a Prímási Palotában - több tíz milliót nyertek pályázaton
Gazdaság
2014. dec. 5.

<p style="text-align: justify;">Cirka 66 millió forintot nyert az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye az Új Széchenyi Terv keretében a Keresztény Múzeum és Prímási Palota energetikai korszerűsítésére. A projekt megvalósulása révén csökkenni fog a vízivárosi épületegyüttes működési költsége, egyúttal korszerűsödni fog az épület energetikai infrastruktúrája. A beruházás várhatóan jövő év március végére fog befejeződni.</p>

Kép forrása: wikipedia

Hozzávetőlegesen 110 millió forintból újul meg a főegyházmegye tulajdonában álló ingatlan energia-felhasználási rendszere. A megújult Széchenyi Tervben 65 962 486 forintot nyertek a teljes beruházás megvalósítására. Az összköltség fennmaradó részét saját költségvetésükből állják. Idén áprilisban kezdődtek a munkálatok, várható befejezésként pedig 2015 márciusát jelölték meg.

 

Projekt további adatai:

A projekt közvetlen célja, hogy energiatakarékosabb megoldásoknak köszönhetően csökkenjen a projektgazda működési költsége. A szervezethez tartozó esztergomi Prímási Palotának az energetikai fejlesztéseivel korszerűbbé kívánják tenni az épületet, és így fokozni az energia-takarékosságot. A hosszútávú cél egy élhetőbb ország kialakítása. A közvetlen célcsoport maga a fenntartó, a költségek csökkentése miatt, a tágabb célcsoport pedig a társadalom, akikre pozitív hatással bír a környezeti ártalmak csökkentése. A projekt fő tevékenységei, műszaki adatai: 1) Külső nyílászáró-csere/korszerűsítés: dupla gerébtokos egy rétegű üvegezésű 1880 -ban készült ablakok belső ablakszárnyainak cseréje U=1,1 átlagosértékkel. 2) Hőtermelők cseréje: 2 db Vitocrossal 200 246/225kW és 1 db Vitocrossal 200 142/130kW kondenzációs gázkazán komplett beépítése. 3) Utólagos külső hőszigetelés: a meglévő padlásszerkezetre 24 cm MULTIROCK Plus padlásfödémek vízszintes hőszigetelése.

 

 

(forrás)