Továbbra sem látogatható a Boldog Özséb-kilátó - tájékoztató a pilisi túraútvonalakról
Környezetünk
2014. dec. 5.

<p style="text-align: justify;">A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszélyes helyzet miatt a hétvégén is érvényben van a látogatási tilalom a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben. </p>

Bár a jég csütörtök folyamán leolvadt a fákról, az érintett területen mindenütt fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák okoznak balesetveszélyt, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt gyalogosan is járhatatlanok. A turistautak nyomvonala nehezen követhető, a jelzett fák sok helyen kidőltek, így nagy az eltévedés veszélye. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő.

 

Nem látogathatók a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház. A Budakeszi Vadaspark a jégkárral érintett terület alsó határán fekszik, ezért ott a kármentesítést a héten befejezik, a Vadaspark a szombati napon már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasoljuk. A Vadaspark állatállománya nem sérült, az állatok ellátását kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton is szeretne köszönetet mondani a folyamatosan érkező önkéntes munka felajánlásokért. Az időjárási katasztrófa következményei mellett nagyszerű tudni, milyen sok civil érzi magáénak az erdőt, milyen sok ember hajlandó szabadidejéből az erdőre áldozni. Jelenleg az erdőkben uralkodó állapotok nem teszik lehetővé, hogy szakértelem és megfelelő védőfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban, ezért a jelentkezők türelmét kérjük. A Parkerdő az önkéntesek számára civil szervezetek bevonásával a későbbiekben szervezi meg a csatlakozás lehetőségét. Kérjük, szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés előtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására!

 

A csütörtöki napra a legtöbb közutat sikerült járhatóvá tenni, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei megkezdhették az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség. A kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az utak megtisztítása után megkezdődik a sérült faanyag elszállítása az erdőből. Több helyen szükség lesz a koronájukat teljesen elvesztett, életképtelenné vált vagy derékban kettétört fák kitermelésére. Ez a munka várhatóan további hónapokat vesz igénybe. Az erdőterület járhatóságának mihamarabbi biztosítása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatosan végzi a kármentesítést, várhatóan a nyári időszakban is szükség lesz a munkavégzésre. Helyenként új erdősítésekre is szükség lehet, ezt a sérült faanyag eltávolítása után az erdészeti hatóság szakembereivel közösen határozzák majd meg a Parkerdőben.

 

Bár a jégkár nem ismeretlen fogalom az erdőgazdálkodásban, és a főváros környéki erdőket legutóbb 2004-ben, illetve 2011-ben érte erős jégtörés, ilyen mértékű károsításra több évtizede nem volt példa. A jég súlya teljesen egészséges, fiatal és középkorú erdőket, fákat tört össze a jégkárral érintett teljes területen.

 

Kép forrása: parkerdo.hu

(forrás)