„Eljött a pillanat, amikor mindenkinek ott kellene lenni a testületin” - korrupcióellenes tüntetés Esztergomban
Közélet
2014. dec. 4.

<p style="text-align: justify;">A fővárosi korrupcióellenes demonstráció tematikájához illeszkedve Esztergomban is tüntetést szerveztek. A Deák Ferenc utca 4. szám, a Strigonium Zrt. irodája előtt több tucat ember gyűlt össze, hogy hangot adjon véleményének, felszólaljon a korrupció, mint szerves entitás ellen. </p>

„A mi városunk! A mi pénzünk!” – olvashattuk a tüntetésre felhívásként városszerte szétszórt röpcédulákon. És ha már pénzről esett szó, ráadásul a sajátomról, késztetésnek éreztem, hogy részt vegyek a megmozduláson, legalább megfigyelőként, csakhogy Kovács Zoltánnak is legyenek tweet-mentes éjszakái.

 

Először Sáska János beszélt, a korrupciót rendszerhibaként definiálta, majd hosszasan értekezett az önkormányzati választások háttérmunkájáról, kifejtve, hogy a megválasztott polgármester mögött komoly források összpontosultak, ellentétben Tétényi Évával, akinek sokan önszántukból segítettek, adományokkal lendítették tovább kampányát. Ezután kitért a kanapé forradalmárok helyzetére is, akik otthonmaradásukkal vettek részt a választások eredményeinek kialakításában. „Eljött a pillanat, amikor mindenkinek ott kellene lenni a testületin” – fűzte tovább beszédét Sáska. Majd zárásként arra tért ki, hogy a városban uralkodó abnormális állapotokra csak a közösség együttes munkája találhat megoldást.

 

„5300 embernek nincs érdekképviselete a városházán” – utalt a választás eredményére Kovács Géza, aki a későbbiekben specifikus dologról beszélt felszólalásában. Felolvasta Párdányi Miklós levelét, akinek az elhunyt édesanyját egyes beszámolók szerint kivették koporsójából, hogy aztán egy újabb kuncsaftnak értékesíthessék később. Erről már az országos sajtó is írt. Kovács elmondta, a nyomozást a rendőrség a napokban lezárja, mivel elévült a bűncselekmény.

 

„Kevesen vagyunk”- mondta az este utolsó felszólalója, Jeles Ferenc, aki esztergomiként és Németországban dolgozó hazafiként két kultúrkör egyidejű hatása alatt még kínzóbbnak érzi, amikor újra és újra szembesül a magyar politikai élet visszáságaival. Az elkövetkező öt évről, mint elszalasztott lehetőségről és mint „megpecsételt jövőről” beszélt. De hozzátette, ez a periódus lehet az erőgyűjtés időszaka is, amikor új civilszervezet hozunk létre együtt, készülve a soron következő megmérettetésre.

 

Majd a demonstráció zárásaként ismét Kovács Géza vette át a szót. Elkészült már az új blogos bejegyzése, de mielőtt publikálná, először a tüntetésen megjelentekkel osztja meg a nyilvánosság elé szánt gondolatait, amelyekben hosszan elmélkedik a magyar és ezzel kapcsolatban az esztergomi korrupciós csatornákról, majd hozzátette, nem is olyan üres az a kassza. „Hajrá Esztergom, hajrá igazi magyarok!” – fejezte be a beszédét, egyben a demonstrációt Kovács.

(forrás)