„Esztergomban takarékos emberek élnek” – államkincstári értékesítési pont nyílt a városban
Gazdaság
2014. dec. 3.

<p style="text-align: justify;">Esztergomban is értékesítési pontot nyitott a Magyar Államkincstár, az esemény apropóján sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes megnyitót tartottak a királyvárosban. Kiderült, az Államkincstár 24 új állampapír forgalmazási ponttal bővíti a hálózatát idén, ezekből kettőt megyénkben adtak át. Szeptemberben Komáromban nyílt hasonló értékesítési iroda, mostantól pedig Esztergomban is közvetlenül ruházhatunk befektetési kötvénybe. Később megtudtuk, egyre több magyar állampolgár fektet be hazai állampapírokba és a "Babakötvények" vásárlásának is töretlen trendje van, a kihelyezéssel a vásárlói kedvet akarják felpörgetni, Esztergomban pedig úgyis takarékos emberek élnek, így a helyszín sem véletlen.</p>

Fotó: Barlangi Gergő

Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke fordult először a sajtó képviselőihez. Elmondta, hogy Esztergom a 19. hely idén ősszel, ahol az állami szerv kihelyezett, értékesítési pontot avat. „Ez egy új stratégia része” – folytatta Dancsó – „hogy közvetlenül megszólítsuk az ügyfeleinket”. Majd hozzáfűzte: „az állampapír értékesítés folyamatában és a külföldi-belföldi vásárlók arányában változás történt az elmúlt két évben”. Egyrészt folyamatosan bővül az irodák és értékesítési pontok száma, másrészt egyre több magyar állampolgár vásárol állampapírt. A megelőző évek számsorait böngészve szembeötlő a trend, hogy 60-40% arányban a külföldi befektetők tulajdonába kerültek a magyar állampapírok. Most rövid időn belül fordulat állt be, és egyre több hazai vásárló akad, akik szívesen fektetnek a magyar állampírokba, slágertermékként pedig szívesen vásárolnak hosszú lejáratú Babakötvényeket.

 

„Örömteli fejlemény a városban az elmúlt évek után” – kezdte beszédér Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő. Majd köszönetet mondott az Államkincstár elnökének, hogy Esztergomra is gondoltak a fejlesztések során. A határ menti lét is predesztinálja a pont kialakítását a városban, egyúttal lehetőség nyílik, hogy szélesebb körben, közvetlenebbül éljenek befektetési lehetőségékeikkel az itt élő emberek – tette hozzá Völner.

 

Majd Horváth-Szeder Gábor, az Esztergomi Járás Hivatal vezetője üdvözölte az Államkincstár szorgalmazta befektetési pont megnyitását, kiemelve, hogy a járási hivatal közvetlen közelében (vele ugyanabban az épületben) megnyíló iroda már puszta jelenlétével emeli a hivatal tekintélyét, ahol a korábban tapasztaltakhoz hasonlóan ügyfélbarát bánásmód várja majd a város és a környék polgárait.

 

Bánhidy László, Esztergom város alpolgármestere beszéde elején biztosította a hallgatóságot, hogy Romanek Etelka a prioritásként kezelendő pilisi katasztrófa ügyével foglalatoskodik egyidejűleg, a kárfelmérés munkájában vesz részt éppen, ezért ő képviseli a polgármesterasszonyt. „Esztergomban takarékos emberek élnek” – kezdett mondandójába az alpolgármester. Majd megjegyezte, hogy a pénzügyek magasabb szféráiba még nem nyert kellő mértékű betekintést, de pedagógusként, negyven év tanításával a háta mögött, ő is felelősségének érzi, hogy már a kamaszodó diákok gondolkodásába is kellőképpen tudatosodjon a megtakarítás és takarékosság fogalmával fémjelzett attitűd. Mihamarabb gondoljanak a jövőre és a befektetésekre, ugyanakkor szavazzanak bizalmat az államnak is, a pont megnyitása egyidőben mindkettőhöz hozzájárul – értekezett Bánhidy.

 

Wurczer Irén, a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetője, a sajtótájékoztató háziasszonya összefoglalójában kifejtette, hogy a megyében eddig csak Tatabányán működött kihelyezett államkincstári értékesítési pont. 2014 őszétől viszont Komáromban és Esztergomba is várják a lakosságot hasonló szolgáltatással. Közelebb jöttünk az ügyfelekhez, hogy megszerezzük a bizalmukat, ezért nyitjuk az irodát is. No meg persze a statisztikák is megerősítik az újonnan nyíló pontok létjogosultságát, hiszen Komárom-Esztergom megyében mindig is kelendőek voltak a hosszú lejáratú befektetések – ismertette Wurczer Irén. Az okmányiroda gyomrában megvalósuló iroda pedig még közelebb hozza az ügyfeleket a befektetésekhez. Majd elmondta, heti két nap lesznek nyitva, szerdán és csütörtökön, előbb 9 és 17 óra, utóbb 9 és 16 óra között. A hét további napjain a személyes ügyfélfogadás szünetelni fog, de elektronikusan akkor is igénybe vehetők a szolgáltatások.

(forrás)