Módosul az SZMSZ: nem lesz titok a képviselők előtt a zárt ülés anyaga
Közélet
2014. dec. 2.

<p>A november 19-én elfogadott SZMSZ-en módosít ezen a héten csütörtökön a képviselőtestület: megszüntetik azt a Meggyes Tamás polgármestersége idején bevezetett gyakorlatot, mely szerint a zárt testületi- és bizottsági ülések előterjesztéseit még a döntéshozók is csak a már elrendelt zárt ülésen ismerhették meg.</p>

Információink szerint korábban több, újonnan megválasztott képviselő és bizottsági tag is nehezményezte, hogy felelősen nem lehet úgy döntést hozni akár több száz oldalas iratanyagot is tartalmazó ügyekben, hogy az előterjesztéshez előzetesen nem férhetnek hozzá, nem készülhetnek fel, nem kérhetik ki az adott témában mások véleményét. Az új szabályozás szerint minden jövőbeli zárt ülést  3 (rendkívüli ülés esetén 2) nappal megelőzően személyesen, papír alapon átvehetik az érintettek az előterjesztéseket az aljegyzői titkárságon. Az előterjesztéseket a zárt ülést követően azonban vissza kell szolgáltatniuk a hivatalnak.

Maguk a döntések (határozatok, rendeletek)  - törvényi kötelezettség alapján - továbbra is nyilvánosak, akár nyílt, akár zárt ülésen döntött róluk az érintett testület.

 

(forrás)