A mese gyógyító ereje - meseterápia a szentgyörgymezői olvasókörben
2014. nov. 13.

<p style="text-align: justify;">Szinte nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne meg a mesebeli, népmesebeli megfelelője. A terápia lényege, hogy a mesék szemé­lyiségtől, élethelyzettől, életkortól függően más- és más ruhát öltenek a hallgató számára. Cselekményük és szimbólumrendszerük megjeleníti és leképezi gyer­mekeink lelki fejlődését, társas kapcsolataikban meg­nyilvánuló állomásait, fordulópontjait, jellegét. A tör­té­netek világába helyezkedve a csoportfoglalkozásokon - a terapeuta vezetésével - megtörténik a tudattalan tartalmak, vágyak, érzések, indulatok képpé formá­lása. A terápia gyógyító hatása abból ered, hogy a rejtett érzések, a kimondatlan feszültségek finom felszínre kerülésével és képpé formálásával az egyén alkalmassá válik arra, hogy saját fejlettségi szintjén foglalkozzon a problémával és saját belső módszerével oldja fel azt.</p>

Mit tanulhatunk a mese hőseitől: A mesehősök nem tervezgetnek, hanem cselekszenek, konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében. Teszik a dolgukat és ez minket is elmozdulásra késztet. A hősök nem hagyják, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek. A mesék felelősségre szólítanak fel saját magunkért és a körülöttünk élőkért egyaránt. A mese hősei folyton mozgásban, „úton” vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek, hogy azokat önmaguk jobbítására fordítsák.

 

Mikor használható eredménnyel:

 

 

- gyakori vagy tartósan fennálló kudarchelyzet oldásakor,
- az érzelmek jobb kifejezésében
-empátiakészség javítására
- zárkózottság oldására

- személyiségfunkciós zavarok javulása (személyiségfunkciók: érzékelő, gondolkodó, intuitív, érző)
- a problémamegoldó készség fejlődésében
- komplexusok felismerésében és oldásában
- szociális készség javulásában

 

A novemberi meseterápián a Vasjankó című Grimm mese kerül feldolgozásra, ezért a résztvevőket arra kérjük, hogy a mese elolvasásával érkezzenek. Előzetes jelentkezés szükséges. Bővebb információ, jelentkezés: Sándor Judit s.judit@freemail.hu, vagy 06(30)551-8613.

 

NOVEMBERI PROGRAMOK

 

7. péntek 10.00 Maminti klub

10. hétfő 17.00 nemezelés

15. szombat 10.00 meseterápia

20. csütörtök 18.00 Beszélgetés Tóth Tamás Boldizsárral a Harry Potter magyar  fordítójával

23. vasárnap  8.00 természetjárás: Kesztölc

29. szombat 10.00 művészeti terápia