Mi mindenre elég félmillió forint?
Gazdaság
2014. nov. 12.

<p>Április 3-án fogadta el a város képviselőtestülete Esztergom 2014-es költségvetését, melyet eleve olyan feltétellel tárgyaltatott meg a fideszes többséggel az előző polgármester, hogy a költségvetés alapján egy bizonyos összeghatárig egyedül, önálló polgármesteri hatáskörében dönthessen a kiadásokról. Tétényi ultimátuma sikeres volt,  megkapta az 500 ezres költségkeretét, azzal a feltétellel, hogy minden testületi ülésen beszámol az ez alapján eszközölt kiadásokról. </p>

Ezek a beszámolók azonban az elmúlt fél év során valószínűleg nem sajtónyilvánosan történtek meg, mivel sem a testületi ülések felvételein, sem a jegyzőkönyvekben erre utaló nyomokat nem találtunk. Ezért aztán élve az Átlátszó.hu KiMitTud szolgáltatásával október végén közérdekű adatkérést küldtünk a város önkormányzatának, amelyben a polgármesteri keret terhére kifizetett nettó 500 ezer forint alatti számlák listáját szerettük volna elkérni. Ehelyett megkaptuk az összes 500 ezer forint alatti kifizetés listáját április és október között, amiből a sok rezsiszámla miatt nem egészen triviális kiszűrni, hogy pontosan mely kifizetések is  lehettek azok, amiket Tétényi Éva személyesen hagyott jóvá, mindenesetre a listát böngészve érdekes mintákra és eddig nem közkézen forgó információkra lelhet az érdeklődő városlakó a hivatal költési szokásainak tekintetében. Ahogy haladtunk előre az időben, úgy lett egyre több az éppen nettó vagy bruttó 500 ezer forint alatti tétel:

  • Egy esztergomi cég egy hét különbséggel kétszer is közel nettó 500 ezer forintért szállított ipari mészkövet az önkormányzatnak, összesen bruttó 1 250 000 forint értékben szeptember végén és október elején. Ha valaki tudja, hogy hova és minek -> írja le kommentként.
  • Közel másfél millió forintért irtottak rágcsálókat a városban. A szolgáltató budapesti volt, a számlák között 50 ezertől 323 ezer forintig széles a skála. Valaki viszont az irtás szót kategorikusan mindenhol hosszú í-vel kezdte.

  • Közbeszerzési tanácsadásra fél év alatt összesen 2 550 000 forintot költött a város, a szolgáltató szintén budapesti volt, és valóban voltak kiírt közbeszerzések, ami igazán felüdülés volt, mert 2013-ban például nem voltak.
  • Apró érdekesség, de valakinek megérte május 10-én a solymári Auchanig elkocsikázni tiszítószereket és takarítási kellékeket vásárolni 7721 forintért. Nyilván más dolga lehetett és éppen arra járt, mert különben nincs az az akció aminél ez a művelet megérhette a városnak az útiköltséget.
  • Szerszámokat viszont esztergomi cégnél szeret venni a városháza: a Dobogókői úton lévő Hajdú és Társa Kft-nél szerszámokra, gépjavításra, alkatrészekre 5,3 millió forintot költött el a város, ebből 3,5 milliót április 30-án 7 darab, gondosan 500 ezer forint alatti végösszegen tartott számlát bemutatva a bevásárlásról. Ennyi papírozás láttán az ember jogosan kezd el talán aggódni az esőerdőkért...
  • Közel 1,5 millió forintot hagytunk ott a Kossuth Lajos utcai "vasboltban" is, szintén szerszámokra. Ezzel szemben a Praktikerben mindössze 87 ezer forintot költöttünk: tárgyaló székre, virágládára, földre és egy létrára. 
  • Lassan talán lesz 10 darab új ivókút a városban - erre negyedmillió forint előleget fizettünk még augusztusban és újabb negyedmilliót az elmúlt napokban.
  • A Széchenyi téri sorompót áprilisban majdnem  200 ezer forintért javították meg és 180 ezer forintért 20 darab távirányítót is vett a város.
  •  A díszkivilágítások költségével mi most szembesültünk először: a szenttamási kápolna 11896 forint, a várhegy 128705 forint, a bazilika pedig 94574 forintba kerül havonta. 
  • Sok a rezsi. Csak az e-on cirka 280 darab áramszámlát küldött 7 millió forint fölötti értékben fél év alatt az önkormányzatnak az egyes ingatlanok és áramvételi helyek után: gyalogátkelőhelyek és térfigyelő kamerák, évek óta nem működő internetterminálok - a szolgáltató szorgalmasan számláz utánuk minden hónapban.
  • A vízdij picit szolídabb, csak 85 számla jött 2,2 millió forint értékben. A működő közkutak ezen belül filléres tételek. Gázdíj okán 126 számla érkezett 3 millió forint értékben, de a vizsgált időszak lényegében tavasz és nyár volt. Ennek megfelelően a legmagasabb gázszámla áprilisban a Baross Gábor utca 3. számú épület után érkezett, 292 718 forint értékben.
  • A kandeláberek ellopott ajtajainak műanyag pótlása összesen cirka másfél millió forintba került, ezt három darab 500 ezer alatti számlán fizettük ki három hónap alatt. A pótlást egy esztergomi-kertvárosi cég készítette.
  • 263 800 forintot költött az önkormányzat tulajdoni lap másolatokra és Takarnet hozzáférésre. Ez csupán azért érdekes, mivel minden önkormányzat tárgyi illetékmentességgel fér hozzá elektronikusan a Takarnethez a közigazgatási ügyek, pályázatok előkészítése, hivatalos ügyek tekintetében, és csupán akkor kell fizetnie tulajdoni lap másolatokért, ha egyéb ügyei intézése miatt kér le földhivatali adatokat.
  • Pusztuló értékeink pusztulásának elrejtésére is valahogy kevéssel 500 ezer alatti összegeket sikerült elkölteni: a Sándor palota elkerítésére 497 205 forintot fizettünk, a Fürdő szállóhoz 40 ezerért drótkerítést, 455 ezer forintért nyílászáró befedést rendeltünk.
  • Augusztusban burkolati jeleket festett a városban a Magyar Közút (például a taxis drosztot a Lőrinc utcára) bruttó 518 ezer forintért - a beruházást a taxisok személyesen Váczy-Hübschl István kabinetfőnöknek köszönték meg.
  • A MINDIGFA Bt.-nek kiszámlázott 499 ezer forint + ÁFA leírását olvasva sikerült majdnem lefejelnünk az asztalt: ennyi pénzért ugyanis "Rámpás bástyát" rendelt a város augusztusban... igen, akkor, amikor az évek óta rámpátlan Bástya áruház tulajdonosa végrehajtást kért az Önkormányzat ellen. Valaki valamit valahol lehet, hogy félreértett?
  • Egy leányvári cég szeptember 18-án 460 ezer forint + ÁFA-ért vágott ki és "mentett meg" platánfákat, legalábbis a számla erről szólt. A Tahi faiskolától pedig 236 220 forintért vettünk októberben kettő azaz kettő darab platánfa csemetét, amit a főtérre ültettek el:

 

  • A Raiffeisennek negyedévente fizetünk 440 ezer forintokat értékpapír számla vezetés után. Egy érdeklődő kérdést lehet, hogy megérne megtudni, hogy mit is takar pontosan ez a szolgáltatás ennyiért...
  • Az óvodai homokozók homokjának cseréje valamilyen rejtélyes úton módon pontosan 499 500 Forint + ÁFA áron tudott megvalósulni. A Praktikerben ennyi pénzért kb. egy  fél Kuckländer hegynyi homokot lehet összelapátolni.
  • Ügyvédi irodával is van élő szerződése a városnak, a Szabó Ügyvédi iroda általában 342 500 forintot számlázott be jogi tevékenysége után minden hónapban. Ez az iroda - ha a Google nem hazudik - gyöngyösi (de valószinűbb, hogy dorogi, google fura szerzet). Meggyes idején főleg budapesti ügyvédi irodákkal állt szerződésben a város, ehhez képest eléggé üdítő, hogy a vidék is kaphatott egy esélyt a bizonyításra Tétényi Éva polgármestersége alatt. Valaki itt az irodában felvetette, hogy talán egyszer majd esztergomi ügyvédek is kaphatnak megbízást az esztergomi önkormányzattól, de ez szerintem science fiction kategória.
  • Valahogy a zöldhulladék elszállítása is igen gyakran került 490 ezer forintba a városnak. Ezt a tevékenységet is főszabályként budapesti cég végezhette, hiába, ők a mesterei a zöldhulladék elszállításának.

Meggyesnek emlékeim szerint 8 millió forintig szabad keze volt a pénzköltésben: tele is voltunk 7 millió 999 ezer  forint közeli számlákkal és szerződésekkel. Tétényinek 500 ezer forintos keret jutott, tele vagyunk 499 ezer forint és közeli számlákkal és szerződésekkel. Talán annyi lehet mindebből a tanulság, hogy mesterséges keretek húzogatása helyett szimplán nem kell megvárni, hogy fél évnyi adat összegyűljön, hasonló adatkéréseket akár havonta is be kell adni az Önkormányzathoz. De a legjobb az lenne, ha be sem kellene adni, mert publikusan egy kattintással elérhető lenne egy ilyen .pdf az esztergom.hu nyitólapján...  hiszen a tökéletes átlátszóság a legjobb ellenszere a korrupciógyanús helyzetek kialakulásának. 

 

 

-csj-

 

(forrás)
Csatolmányok
2014. 11. 12. 16:36
2014. 11. 12. 16:37