Sztojka Lajos (Lungo Drom) a területi nemzetiségi önkormányzatban
Közélet
2014. okt. 30.

<p style="text-align: justify;"><strong>A Komárom-Esztergom megyében október 12-én megválasztott német, szlovák és roma területi nemzetiségi önkormányzatok tagjainak hétfőn délelőtt adták át megbízóleveleiket a Megyeházán. A roma területi önkormányzat tagja lett az <a href="https://www.szeretgom.hu/content/77197-a-nemzetisegi-onkormanyzati-valasztasok-eredmenyei">Esztergomban mandátum szerző</a> Sztojka Lajos (Lungo Drom), aki nem tévesztendő össze a képviselő-testületbe beválasztott névrokonnal.</strong></p>

Dr. Péntek Péter megyei főjegyző, mint a Területi Választási Iroda vezetője köszöntötte a megválasztott képviselőket, majd az Alaptörvény nemzetiségekről szóló fejezetéből idézett, mely megadta e jeles alkalom méltóságát. Ezt követően a kormányhivatal részéről Pauerné Csaba Judita Törvényességi Felügyeleti Főosztály főosztályvezetője szólt a megjelentekhez. A gratulációt követően felajánlotta saját és munkatársai segítségét. Elmondta, hogy ezen túl, a nemzetiségi képviselőknek kötelező továbbképzésen kell részt venniük, melyről időben értesítést küldenek az érintetteknek. 

 

Dr Solymos András a Területi Választási Bizottság elnöke ismertette a választással kapcsolatos tudnivalókat. Kiemelte, hogy a területi nemzetiségi választással kapcsolatban jogorvoslati kérelmet nem nyújtottak be. Részletesen ismertette a választási adatokat. Megköszönte a bizottság és az iroda munkáját, valamint gratulált a megválasztott képviselőknek, majd átadta a megbízóleveleket.

 

Az eskütétel után Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke szólt a képviselőkhöz. Biztosította a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit arról, hogy a jövőben is számíthatnak a megyei önkormányzat segítségére. Kiemelte, hogy a nemzetiségek erősítik az országot és a megyét is, hiszen együvé tartozunk, egy országban élünk. Arra törekszünk, hogy a jó kapcsolat, mely eddig is jellemezte a megye és a nemzetiségi önkormányzatok viszonyát továbbra is fennmaradjon –fejezte be köszöntőjét az elnök. Végezetül dr. Pozsárné dr. Alt Dóra aljegyző ismertette a képviselőket érintő törvényi változásokat. Ezt követően a három nemzetiségi önkormányzat külön teremben megtartotta alakuló ülését, ahol többek között megválasztották az elnököket.
 
Szlovák területi nemzetiségi önkormányzat:

Elnök: Szabó István Lajosné
Izingné Pruzsina Rozália, Árendás Zoltánné, Kara Róza, Gaálné Kara Valéria, Baumstark Istvánné, Bartolen Istvánné

Német területi nemzetiségi önkormányzat:

Elnök: Waldmann-né Baudentisztl Éva
Menoniné Pillmann Teréz, Búzer András, Kolonics Péter Józsefné, Miskovics Mária, Schanberger Anett, Zavarkó Balázs Jánosné


Roma területi nemzetiségi önkormányzat:

Elnök: Duka László János
Sztojka Lajos, Vörös Péter, Szilágyi Sándor, Vörös Antal, Nyári Imre, Oláh János

Forrás: kemöh.hu

(forrás)