Helemba-sziget az Év dunai szigete döntőjében
Környezetünk
2014. okt. 17.

<p style="text-align: justify;">Nemrégiben <a href="https://www.szeretgom.hu/content/77059-legyen-esztergomi-az-ev-dunai-szigete-" target="_blank">írtunk arról</a>, hogy a Dunai szigetek blog idén is megrendezi az Év dunai szigete szavazást, melynek selejtezőjében két esztergomi sziget is harcolt a továbbjutásért. A döntőbe végül a legtöbb szavazattal jutott be a Helemba-sziget, melyre egészen december 31-ig lehet voksolni.</p>

fotó: dunaiszigetek.blogspot.hu

 

A döntő nemrég indult, de már közel 300 kattintás érkezett az érsekcsanádi Veránka-szigetre, és több mint 180 a Helemba-szigetre. Harmadik helyen alig 55 vokssal a Gödi-sziget áll. Természetesen könnyedén behozható különbség, ezért mindenkit arra bíztatunk, hogy szavazzon az 1924 óta Esztergomhoz tartozó szigetre, ami a gazdag történeli múltja és szépsége miatt is megérdemli az első helyezést:

 

A Garam és az Ipoly torkolata között fekvő sziget gazdag történelmi múlttal rendelkezik: első említése egy 1234-ra keltezett oklevélben található. II. András ekkor rendelte el, hogy az angol származású Róbert érsek szigeten található házát kifosztók halállal lakoljanak. Az Esztergomi szandzsák 1570-es adóösszeírása említi, mint a „Kis Érsek Sziget rétje a nagy szigettel és Helemba faluval szemben”. Az összeírás szerint az itteni rét Fehrad szpahi kezén volt. 1599. október 5-én a Habsburg és az Oszmán Birodalom megbízottai itt folytattak béketárgyalásokat, amik kölcsönös engedmények híján kudarcba fulladnak. A trianoni döntés előtt a sziget Hont vármegyéhez tartozott, de mivel a Duna sodorvonalától délre fekszik, Magyarország része maradt, Esztergomhoz került. A szigetről ide kattintva további érdekességek olvashatóak.

 

 Szavazni az alábbi lapon lehet: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2014/10/az-ev-dunai-szigete-2014.html

(forrás)