Harminchárom millió forint gyűlt össze kórházaknak az Egészségváros keretében
Egészségügy
2014. okt. 16.

<p style="text-align: justify;">Több mint harminchárom millió forint gyűlt össze az idei Richter Egészségváros szűrőprogram keretében, az összeget az akcióban részt vevő kórházak kapják. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház 4 746 200 forintos adományt kapott.</p>

Ebben az évben hét városban, mintegy háromszáz egészségügyi szakember munkájának köszönhetően több ezren vettek részt szűrővizsgálatokon. A rendezvényekre látogatók részvételükkel a helyi kórházakat is támogatták; minden egyéni vizsgálat a kórházak eszközállományának fejlesztését szolgáló kétmillió forintos Richter-alapadomány növeléséhez járult hozzá - adták hírül közleményben a szervezők szerdán.

 

A hatodik alkalommal megrendezett akció történetében az eddigi legkiemelkedőbb, csaknem 7,5 millió forintos adományt Mohácson adták át, az összegből a helyi kórház intenzív osztálya egy lélegeztetőgép megvásárlását tervezi.

 

Az Egészségváros keretében elérhető szűrések a megbetegedési és halálozási statisztikákat vezető betegségekre kínáltak megelőzési lehetőséget, így prosztata (PSA) szűréssel, csontsűrűség méréssel, koleszterin- és vérnyomásméréssel, szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel és különböző tanácsadásokkal igyekeztek a szakemberek kiszűrni az esetleges megbetegedéseket. A látogatók Dunaújvárosban, Mohácson, Békéscsabán, Esztergomban, Pápán, Orosházán és Budapesten ingyenesen vehettek részt a vizsgálatokon.

 

 A mintegy hetvenezer elvégzett vizsgálat több mint 20 százalékánál szűrtek ki komoly problémát.

 

A Richter Egészségváros programsorozat hat éve alatt 40 helyszínen 40 kórház összesen 173 millió forint támogatást kapott a gyógyszergyártól.

 

/mti/

(forrás)