Csalás történt a választásokon?
Közélet
2014. okt. 16.

<p style="text-align: justify;">Egy körzetben igazolódni látszik, hogy nem volt tiszta a Fidesz-KDNP győzelme, itt – nevezetesen a 10. választókerület (azon belül is a 25. és a 27. szavazókörben) – ugyanis tanúvallomásokkal is bizonyították a csalást - írja a <a href="http://hir.ma/belfold/valasztas-2014-belfold/csalassal-nyert-a-fidesz-esztergomban/439666" target="_blank">hír.ma</a> portál.</p>

Zentai-Plajner Zsolt, az esztergomi Jobbik elnöke fellebbezést nyújtott be a Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottsághoz, melyben részletesen kifejti, mely szavazókörzetekben milyen csalásról van információja, melyet tanúk nyilatkozatával alá is támaszt.

 

Az alábbi esetekről nyújtott be panaszt:

 

A szavazóhelyiségbe a magát analfabétának vagy gyengén látónak tituláló személyek mellett egy segítő is bement a szavazófülkébe. A segítő személye viszont több esetben is megegyezett, azaz más-más személyekkel is bement a szavazófülkébe ugyan az az illető. Hogy ez miért probléma? Mert így a gyengén látó/analfabéta személy nem tudta leellenőrizni, hogy valóban oda szavazott, ahova szerette volna.

 

Egy személyt megakadályoztak abban, hogy kivigye a szavazólapot a teremből. A szavazólappal távozni akaró személy elmondta, hogy azért vinné ki, hogy kint segítsenek neki kitölteni azt. A szavazókörben az összesítéskor hiányzott két lepecsételt szavazólap.

 

Az egyik jelölt céges gépjárművével a nap folyamán több alkalommal is csoportosan hozta a szavazókat, épp úgy, mint egy másik, aki egy fehér kisbusszal szállította a szavazókat a körzetbe.

 

(Nem hivatalos információk szerint a Választási Bizottság október 22-ig dönt arról, hogy történt-e szabálytalanság a fenti szavazókörökben, és ha igen, akkor mi a teendő.)

(forrás)