További fejlesztés a 10-es főúton
Gazdaság
2014. okt. 13.

<p style="text-align: justify;">Jövő év őszére elkészül a 10-es számú főút új nyomvonala a Bécsi út és az ürömi körforgalom között, és megszűnik a szintbeni vasúti-közúti kereszteződés a Bécsi úton – adta közre a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétfőn.</p>

A közlemény szerint a 10-es főút új nyomvonalú építésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a Strabag Általános Építő Kft. lett, a kivitelezés nettó 7,03 milliárd forintból valósul meg 85 százalék európai uniós és 15 százalék állami forrás felhasználásával. A munkálatok legkorábban az idén novemberben kezdődhetnek meg.

 

A 10-es főút fejlesztésének első ütemében az elkészülő ürömi ötágú körforgalom megteremti a Bécsi út, az Ürömi út, az új nyomvonalú 10-es főút és távlatban az M0-ás autópálya felé vezető 10-es főút kapcsolatát. A csomópontban jövő év márciusáig nem kell számítani a meglévő forgalmi rend megváltozására. A gyorsabb közlekedést lehetővé tevő körforgalmat az autósok várhatóan 2015 nyarán már használhatják.

 

A második ütemben 2 kilométer hosszan a kivitelező kialakítja a 10-es főút új nyomvonalát, kiszélesíti a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát 2x1 forgalmi sávosra, továbbá külön gyalogos járdát és kerékpárutat épít. A biztonságos közlekedést segítve az új szakasz alatt kerékpáros és gyalogos aluljáró épül az Ürömi megállóhely északi oldalán, a Solymár köz vonalában.

 

A beruházás során a Bécsi úti átjáró megszűnésén felül a Pomázi úti vasúti átjáró helyett felüljárón bonyolódhat le a forgalom. Az új 10-es főút Üröm megállóhely mellett felüljárón keresztezi majd a Budapest–Esztergom vasútvonalat.

 

Az óbudai közlekedést modernizáló projekt által megszűnik a 10-es főút Külső-Bécsi úti szakaszát terhelő átmenő forgalom, a gyalogos, kerékpáros közlekedés pedig biztonságosabb lesz - teszik hozzá a közleményben.

 

/mti/

(forrás)