Prommer Mátyás (5. vk) bemutatkozása
Közélet
2014. okt. 8.

<p style="text-align: justify;">5. választókerület, az LMP jelöltje.</p>

1. Miért abban a körzetben indul, hogyan kötődik hozzá

A kapcsolatom a város ezen részével meglehetősen régi. Szüleim a Labor MIM-ben dolgoztak, és születésemkor a szomszédos utcában laktak albérletben – éppen e körzet szélén. A későbbi években is rendszeresen jártam a körzetben: erre sétáltunk minden hétvégén a nagyszüleimhez, akik a város Tát felőli végében laktak, illetve barátaim, osztálytársaim laktak itt. Jelenleg is ebben a körzetben van a bejelentett lakcímem.

 

2. Miért érzi, hogy Ön alkalmas a körzet képviseletére?

Azok az emberek tartanak engem alkalmasnak, akik felkértek, hogy vállaljam el a körzet képviselését. Tudják, hogy egy-egy kérdésben nem magán-, vagy pártérdekek alapján, és nem egyedül, hanem az érintettekkel együttműködve hozok döntéseket. Emellett, bár alapvetően esztergomi vagyok, „nem vagyok bezárva” egy városba, egy elképzelésbe. Sokfelé jártam, sok jól működő települést láttam, és lehetőségem volt-van messzebbről látni a város problémáit, ami nagy segítség lehet a megoldások megtalálásában. Szeretném megjegyezni azt is, hogy nem csak a körzet, hanem egész Esztergom érdekében szeretnék tevékenykedni. A választókörzet szerves része a városnak, és egy jól működő városban értelemszerűen, a választókörzetben élőknek is jobb lesz.

 

3. Mik a körzete problémái? Milyen megoldási lehetőségeket lát?

Esztergom belvárosának problémáiban teljes egészében visszatükröződnek az egész város problémái: elhanyagoltság, gazdátlanság, lepusztult épületek, közterületek, a csapadékvíz elvezetés megoldatlansága, az egyes utak minősíthetetlenül rossz állapota, az árvízvédelem, a köztisztaság, a közbiztonság, a forgalomszervezés kérdése, valamint az „éjszakai élet” mind – mind, csak egy csepp az itt élők életét negatívan érintő dolgokból. Sajnos, e problémák nagy része az összes választókörzetre igaz. Éppen ezért, a megoldásokat is az egész városra kiterjedően kell kidolgozni.

A jelenleg uralkodó állapotokkal szemben, az LMP Esztergom racionális és fenntartható városüzemeltetését szeretné elérni. Midezt úgy, hogy a város fenntartási munkáiban részt vevő – önkormányzati, vagy magáncégek – valóban a város lakóiért dolgozzanak, és ne pártok kifizetőhelyei, illetve a jól teljesítő pártkatonák hűbérbirtokai legyenek.

 

4. Miért érezte úgy, hogy be kell lépnie a helyi politikába? Miért pont azon az oldalon teszi ezt, ahol teszi - ha független, akkor melyik politikai oldal áll a legtávolabb Öntől?

 

Ma Magyarországon a emberek többségének „nem tetszik a rendszer”. Nekem sem tetszik, hogy a jelenlegi kormánypárt a (kommunista) diktatúrához kísértetiesen hasonló rendszer kiépítésén serénykedik, egyelőre meglehetős sikerrel. Sajnos, a legtöbb ember – egyelőre – csak magánbeszélgetésekben meri felvállalni véleményét, de nagyon sokan még az elvileg titkos választásokra sem mer elmenni. Úgy vélem, egy normális politikai közélet, egy normális ország kiépítésének jelenleg a félelem a legnagyobb akadálya. Sokan szeretnének változást, de kevesen mernek tenni érte. Én úgy gondolom, hogy aki nem tesz semmit a változásért – akármilyen kis dolog legyen is az – annak nincs joga panaszkodni. Nyilván, minden ember más módon tud tenni a változásért, de mindenki tud tenni valamit. Nekem most arra van lehetőségem, hogy jelöltként induljak a választáson. És hol máshol tudnám ezt megtenni, mint helyben, a városban, ahol születtem, felnőttem, és amit jól ismerek? Ha ezt nem teszem meg, akkor nekem sincs jogom pálcát törni a jelenlegi rendszer felett.

 

Keresztényként is kötelességemnek érzem, hogy küzdjek az igazságtalanságok, a korrupció, az emberek megfélelmlítése ellen, amit nap, mint nap tapasztalhatunk. Több ember, egy párt hatékonyabban tud fellépni, mint az egyes ember, és jelenleg az egyetlen hiteles párt ma Magyarországon az LMP. Nyilván nem mindenben teljesen az egyetértés a párton belül, de pont az őszinteség, a párbeszédre és a közös megoldások keresésére való hajlam az, ami kiemeli az LMP-t a többi párt közül. Az egyetlen dolog, amiben nem tudunk engedni, az a tisztesség, és az, hogy a közösség érdekeit, és nem az egyéni, céges vagy a pártvezetés által diktált érdekeket kell képviselni.

 

5. Mi Ön szerint a város legsürgősebben megoldandó és mi a legkönnyebben megoldható problémája?

A város aktuális pénzügyi helyzetének és gazdálkodásának áttekintése, és ennek alapján a következő évek gazdálkodásának megtervezése alapfeladat. Erre épül minden további lépés. Egy szakemberekből álló városüzemeltetési csoport felállítása halaszthatatlan, és az egyik fő feladat a városüzemeltetéssel kapcsolatban az önkormányzati és egyéb cégek átvilágítása, és szükség szerint a szerződések módosítása, ha szükséges (és mód van rá), személycserék végrehajtása, illetve új cégek alapítása, amelyek – tiszta lappal indulva – át tudják venni az egyes  feladatokat. A gazdasági és szervezeti átalakításokkal párhuzamosan, új forrásokat kell keresni, amelyek segíteni tudják Esztergom „újjáépítését”. A lehetőségekhez mérten, el kell kezdeni a romok eltakarítását, az utak és épületek rendbetételét, a város imázsának helyreállítását. Természetesen nem maradhat ki a „konszolidációból” a kórház, a helyi tömegközlekedés, az oktatási intézmények, a helyi cégek, civil szervezetek, egyházak és az önkormányzat viszonyának normális alapokra helyezése és még hosszan lehetne itt sorolni a legfontosabb tételeket. De vannak olyan – talán kevésbé fontos, de nagyon bosszantó – dolgok is, mint például az órás sorbanállás a postai ügyintézés során, amelyeken változtatni kell, hogy a város élhető legyen. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy a fenntarthatóság jegyében, az önkormányzatnak sokkal nagyobb mértékben kell kihasználnia a megújuló energiaforrásokat. Hasonlóképpen elengedhetetlen, hogy a helyi polgároknak a lehető legteljesebb módon be kell vonni az őket érintő döntések, változtatások megtervezésébe, és végrehajtásába.

(forrás)