Vigh László (4. vk) bemutatkozása
Közélet
2014. okt. 2.

<p style="text-align: justify;">7. számú választókerület, az LMP jelöltje.</p>

1. Miért abban a körzetben indul, hogyan kötődik hozzá?

Két nem LMP tag, de velünk szimpatizáló, a körzetben lakó, aktív civil életet élő emberrel is egyeztettünk a képviselő jelöltségről, azonban a jelenlegi politikai helyzetre hivatkozva egyikük sem vállalta.

 

Mivel véleményünk szerint egy Esztergom méretű városban nem az a legmeghatározóbb, hogy egy adott képviselő melyik utca melyik részén él, én vállaltam el ebben a körzetben a jelöltséget. (Ha végiggondoljuk, szinte mindegyik körzet felosztható további „al-körzetekre” - itt vajon ki az optimális jelölt: a szenttamási?; a vízivárosi?; esetleg az aranyhegyi?...)

 

2. Miért érzi, hogy Ön alkalmas a körzet képviseletére?

Mint az előző pontban kifejtettem, szerintem ennyire nem lehet markánsan elválasztani egymástól a körzeteket, a körzethatáron nem szűnnek meg a problémák. Egy ekkora városban mindenképpen csak közösen lehet a problémákat feltérképezni, megoldani.

 

Hiszem, hogy végzettségem, tapasztalataim segíthetnek nem csak a körzetben élőknek, hanem a város többi polgárának is.

 

3. Mik a körzete problémái? Milyen megoldási lehetőségeket lát?

A körzeti problémák részben elmondhatók Esztergom bármely másik körzetére is: miközben földrajzilag egy történelmi, európai városban élünk, tanulunk, dolgozunk, a mindennapok nem ezt mutatják. Elhanyagolt utak, közterek, felújításra szoruló közműhálózatok, nem működő alapvető szolgáltatások, hiányzó városi funkciók.

A megoldás látszólag egyszerű: működőképes és működni akaró önkormányzat.

 

4. Miért érezte úgy, hogy be kell lépnie a helyi politikába? Miért pont azon az oldalon teszi ezt, ahol teszi - ha független, akkor melyik politikai oldal áll a legtávolabb Öntől)?

Nem gondolom, hogy létezik külön helyi politika. Számomra alapvető dolog a demokrácia, ha ezt helyi szinten, vagy országos szinten sértik meg, egyaránt bánt. S erre az elmúlt években bőven akadt példa Esztergomban is, hiszen egy baráti/üzlettársi alapon szervezett önkormányzat a saját igényeiknek megfelelő beruházásokkal nem a köz érdekét szolgálja.

 

2009-ben kapcsolódtam be az akkor frissen induló LMP munkájába, s az elmúlt évek megerősítettek abban, hogy ma ez az egyetlen hiteles, demokratikusan működő politikai párt Magyarországon.

 

5. Mi Ön szerint a város legsürgősebben megoldandó és mi a legkönnyebben megoldható problémája?

A legelső lépés annak az együtt dolgozni tudó szervezetnek a létrehozása (polgármester – képviselők – bizottsági tagok), akik végre érdemi munkát tudnának végezni a városért. A legfontosabb kritérium ezen szervezet esetén nem a pártszín vagy a függetlenség mértéke, hanem a tudás, az együttműködési készség és a tenni akarás.

Felelősségteljes választással könnyen megoldható. Csak a választópolgárokon múlik.

 

(forrás)