Ezért csúszik a Csalamádé temető felújítása
Környezetünk
2014. szept. 29.

<p style="text-align: justify;">A Csalamádé temető felújításának, mely magában foglalja a park teljes körű megújítását, új I. világháborús emlékmű állítását, és későbbi gondozási feladatokat, a hétvégi magyar-lengyel testvérvárosi évforduló napjára kellett volna elkészülnie. Ezzel szemben a valóság az, hogy aki arra jár láthatja, hogy még egy kapavágás nem történt a területen. Utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka.</p>

A Tizennégy Oroszlán Kft. még 2012-ben fordult az önkormányzathoz azért, mert szerette volna a Csalamádé temetőt használatba venni, a későbbiekben pedig megvásárolni. Cserébe vállalta volna a temetőben található orosz és magyar emlékművek felújítását, a park gondozását. Idén júniusban a képviselő-testület végül megszavazta, hogy a város megállapodást köt a céggel, hogy az a 2008 óta közparknak számító temetőt gondozni fogja és vállalja a Hősök Kertjére átnevezendő terület felújításának tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését is.

 

A munkálatok elvégzésének késése miatt megkerestük Lux Évát, a Főépítészi Iroda főépítészi munkatársát, aki a következőket nyilatkozta a Szeretgomnak:

 

A felújítást megkezdése a Tizennégy Oroszlán Kft.-vel kötendő Megállapodás után kezdődhet meg. Jelenleg a Megállapodásban foglaltak tisztázása folyik, de reményeink szerint rövid időn belül az aláírásra is sor kerül. A folyamat azért ilyen hosszú, mert ebben a Megállapodásban nem csak a park felújítása, hanem azon belül az emlékművek felújítása, egy új emlékmű állítása, illetve a park fenntartásának, gondozásának kérdése is szerepel.

(forrás)