Nyílt levél Tétényi Éva polgármesterjelöltnek
Közélet
2014. szept. 26.

<p style="font-weight: normal; margin-bottom: 0cm;"><span style="font-family: Arial, sans-serif;"><span style="font-size: small;">Mi a cél valójában? Már megint egyedül „Csak ott állni és nem tehetni mást”, vagy közösen ott ülni és együtt (Tétényi Évával a Városért!) bemutatkozni?</span></span></p>

Tisztelt Polgármesterjelölt Asszony!

 

 

Mint Esztergom Város polgármesterjelöltjei, közösen tájékoztatjuk, hogy a 2014. október 2-án Ön által megrendezni tervezett,

 

POLGÁRMESTERJELÖLTEK NYÍLVÁNOS VITÁJA”

 

fórumon nem kívánunk részt venni.

 

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy a jelöltek ilyen jellegű közvetlen összehasonlíthatóságát biztosító rendezvények elvi alapjaival teljes mértékben egyet tudunk érteni. Véleményünk szerint egy nyilvános megmérettetés lehetőséget adhat arra, hogy a jelöltek által – ugyanazon kérdések vonatkozásában – adott válaszok megismerhetőek legyenek a hallgatóság, a választópolgárok számára, biztosítva ezzel a döntés megkönnyítését a szavazás során. Az ilyen típusú események legfontosabb eleme az, hogy minden résztvevőnek egyenlő esélye legyen, ugyanabban a témában nyilatkozzon, azonos időtartamok álljanak mindenkinek a rendelkezésére, a bemutatkozást vezető moderátor függetlensége, pártatlansága pedig magától értetődő.

 

Álláspontunk szerint, a meghirdetett fórum ezeknek a kritériumoknak egyáltalán nem felel meg, sem formai sem tartalmi szempontból.

 

Már maga az esemény „VITA” minősítése is helytelen, hiszen egy ilyen összejövetelen nem lehet vitázni, azaz az egyes véleményeket ütköztetni, közvetlenül oda-vissza reagálni a másik fél véleményére, különösen a jelen esetben, amikor hét résztvevő vitázna! Ez eleve magában hordozza a teljes káosz lehetőségét. Már korábban írásban kértük a tájékoztatását az esemény pontos körülményeiről, feltételeiről, hogy azt milyen módon, milyen keretek közt tervezi megrendezni, különös tekintettel a moderátor személyére, a kérdésekre, a válaszolási sorrendekre, az időkeretekre, stb., hiszen a meghívójában erre vonatkozólag semmilyen közlés nincs. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a mai napig erre nem kaptunk választ. Tisztelettel felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy ilyen fórum rendezésének is megvannak a szabályai, amit be kellene tartani. Hacsak nem az a cél, hogy Ön koncepcionálisan megfogalmazza a kérdéseket, felkészül a válaszokra, ezeket magabiztosan előadja a hallgatóságnak, a többieknek pedig marad a biodíszlet szerep a színpadi előadásához!

Nem igazán tudjuk értelmezni a meghívójának szövegezéséből azt sem, hogy végül is ki rendezi ezt a fórumot. A „megrendezzük”, a „rendezvényre helyszínt biztosítunk” és „mindenki megjelenésére számítunk” többes tulajdonképpen kit takar? Talán egy egész csapat munkálkodik azon, hogy a többi jelöltet megpróbálja ledarálni? Szimpatikusabb lett volna az is, ha először előzetesen néhány sorban érdeklődött volna, hogy kinek milyen időpont felelne meg, majd egy gyors egyeztetés után, meg lehetett volna állapodni az időpontban. Ez mégis olyan elegáns, európai és nem utolsó sorban demokratikus megoldás lett volna, és nem egy diktátum kicsengésű közlemény, hogy „2014. október 2-án 18 órától”, mint valamiféle bírósági idézés.

Összegezve, úgy ítéljük meg, hogy az Ön által ajánlott „nemes versengés a demokratikus választás szabályainak betartásával” nyilvános vita ebben a formában – pontosabban annak hiánya miatt – nem biztosítaná az esélyegyenlőséget a jelöltek számára és így nem eredményezhetné a választók hiteles tájékoztatását.

 

Amennyiben mégis úgy döntene, hogy a fórumot a többi jelölt nélkül is megtartja, – a „Csak itt állok és nem tehetek mást...” jelmondatának felélesztésével – akkor annak eredménytelenségéért a felelősségünket már most elhárítjuk. Azt már feltételezni sem merjük, hogy a szervezés másodlagos célja, az ennek a helyzetnek az előidézése volt.

 

A jelöltek közös bemutatkozásának, az összehasonlításuknak a lehetőségétől az esztergomi választókat természetesen nem kívánjuk megfosztani, ezért javasoljuk, hogy a helyi RTVE vagy a KTV média közvetítésével, egyenes adásban tartsunk egy ilyen jellegű fórumot, a kampány utolsó hetének egy előzetesen egyeztetett napján. A demokratikus elvek, az esélyegyenlőség érvényesülése érdekében, a jelöltekhez a kérdéseket a választók közvetlenül tehessék meg, előzetesen írásban, az idő függvényében esetleg az adás ideje alatt is. Ezáltal az előzetes felkészülés, vagy az azonnali gyors válaszadás lehetősége mindenki számára egyforma lenne, a választók pedig azt kapnák amit szeretnének, nevezetesen, hogy ne általános frázisok pufogtatásával kábítsák őket, hanem konkrét felvetésekre kapjanak konkrét választ. Mindenkitől egyformán. Akkor döntési helyzetbe tudnak kerülni. A jelöltek demokratikus célja nem lehet más!

 

Kérjük a Tisztelt Polgármesterjelölt Asszonyt, hogy a választópolgárok érdekeit szem előtt tartva, meghívásunkat szíveskedjék elfogadni.

 

A választási kampányához sok sikert kívánunk!

  

Esztergom, 2014. szeptember 26.

 

 

Üdvözlettel:

  

    Endrédy József          Körmöczi Miklós          Somfay György          Stámusz Andrea

         független                     független,                     független                     Jobbik

                                       esztergomfüggő  

                                                    polgármesterjelöltek

 

 

Utóirat:

Romanek Etelka polgármesterjelölt (FIDESZ – KDNP) megkeresésünkre közölte, hogy a közös levelünk tartalmával teljes mértékben egyetért, de mivel a „VITA” meghívóra Ő már korábban a sajtóközleményében reagált, szükségtelennek tartja egy újabb nyilatkozat aláírását.

 

Gál Tamás (független, EVT) polgármesterjelölt egyetértett ugyan a nyílt levéllel és annak tartalmával, de az utóbbi napokban nem volt elérhető, így a közzététel előtti végső beleegyező nyilatkozata nélkül nem tartottuk volna korrekt eljárásnak, ha öt is aláíróként szerepeltetnénk.

 

A polgármesterjelölteket közösen bemutató, egyenes adásban közvetített fórumra a meghívásunkat ezennel tisztelettel megerősítjük, Romanek Etelka és Gál Tamás polgármesterjelölt társunkat is várjuk a bemutatkozóra. 

 

Melléklet:

Tétényi Éva polgármesterjelölt által kiadott „IDÉZÉS a polgármesterjelölti nyilvános tárgyalásra”

 

Tisztelt Polgármester-jelölt társam!

A 2014-es őszi önkormányzati választáson Esztergomban a polgármesteri székért heten indulunk.
A demokratikus választás szabályainak betartásával nemes versengést ajánlok,
és megrendezzük a
POLGÁRMESTER-JELÖLETEK NYILVÁNOS VITÁJA eseményt.

A rendezvényre a helyszínt biztosítottuk az Esztergom, Imaház utca 2. szám alatti
Bajor Ágost kultúrmozgó nagytermében
2014. október 2-án 18 órától.
Az esemény sajtónyilvános, melyen Mindenki megjelenésére számítunk.

Kérem, hogy fogadja el meghívásomat és vegyen részt a vitafórumon.

Visszajelzését az esemény szervezése érdekében 2014. szeptember 27-ig várom a
tetenyi.eva@gmail.com e-mail címre.

Üdvözlettel: Tétényi Éva

 

 Frissítés

 

Gál Tamás közleménye:

Vállalom a vitát

Ezúton is szeretném megerősíteni, hogy miként eddig is a továbbiakban is azt tartom az egyik

elsődleges szempontnak, hogy a választók minél teljesebb képet kaphassanak a várost érintő

elképzelésekről, legyen alkalmuk összemérni az egyes jelöltek programjait, habitusát.

Éppen ezért elfogadom az október 2-ra szóló Tétényi Éva által meghirdetett polgármester

jelölti vita meghívását, azon való részvételemmel kapcsolatban külön feltételt nem

támasztottam.

Amennyiben további közös viták kerülnek megrendezésre, azokon is részt veszek.

Esztergom, 2014. szeptember 26.

Gál Tamás

polgármester jelölt

 

 

 

 

(forrás)