Nyolc éremmel tértek haza az esztergomi kick-boxosok - Gremen Petra világbajnok
Sport
2014. szept. 24.

<p style="text-align: justify;">Öt kontinens képviseltette magát az olaszországi Riminiben megrendezett Cadet&amp;Junior Kick-Box Világbajnokságon, ahol Új-Zélandtól Kanadáig összesen 56 országból 1998 nevezéssel jól felkészült népes mezőny gyűlt össze. Környékünkről az Esztergomi Kick-box SE-t 12, a Nyergesújfalu SE kick-box szakosztályát 2 versenyző képviselte. Edzőként tartott a résztvevőkkel Zrínyi Miklós, mint a Magyar csapat vezetője, valamint Hirsch Viktor, Szántó Sándor és Olasz Attila.</p>

Nagy Larion a fiatalabb Junior korcsoport -51kg Low-kick szabályrendszerében lépett ringbe. A 6 fős mezőnyből a sorsolás úgy hozta, hogy a későbbi győztes orosz Aleksei Petrovval kellett a 8-között megküzdenie. Az orosz versenyző akciói után a második menetbe többszöri rászámolást követően a bíró TKO-t hirdetve beszüntette a küzdelmet, így Larion a negyeddöntőben búcsúzott a további küzdelmektől.

 

Ujpesti Krisztián Cadet 2 Light-contact -69kg-ban élete első világbajnokságán vehetett részt. Érmet ugyan nem szerzett, de remekül helyt állt és végül a pontszerző 6. helyen zárt. 14 fős mezőnyben első mérkőzésén a 8-közé jutásért a brazil Iury Souzával küzdött. A végig kiegyenlített mérkőzés végét Krisztián bírta jobban és megérdemelten léphetett a következő körbe, ahol az ír John Fetherson várta. Az ír versenyző a mérkőzés elején többpontos előnyre tett szert, melyet a második menetben sikerült ugyan csökkenteni, de sajnos 1-2 pont megmaradt belőle a meccs végére, így Krisztián sajnos búcsúzott a további küzdelmektől. Az ír fiú a döntőig verekedte magát, ahol utána a 2. helyen zárt.

 

László Barnabás Cadet 2 Kick-light -52kg-ban az egyik legkiegyenlítettebb súlycsoportban álhatott küzdőtérre. 12 fős mezőnyben bemérkőzőként rögtön a 16 között összetalálkozott az olaszok tavalyi Európa-bajnokával, Davide Minoia-val. Barnabás végig a kezében tartotta a küzdelmet és a végén meggyőző pontkülönbséggel nyert és jutott tovább. A következő körben a lengyelek kiválósága Hubert Laniewski következett. Nagyon kiegyenlített szoros mérkőzést vívtak, hol az egyik hol a másik vezetett 1-2 ponttal. A második menet elején Barnabás apró taktikai hibát vétett, ami miatt pontlevonással sújtották. Ezt követően remekül hajrázott ugyan, de csak az egyik bírónál sikerült megfordítani az eredményt. Sajnos 2:1 arányban minimális különbséggel, 1-1 ponttal az ellenfelét találták jobbnak. Így Barnabás, Krisztiánhoz hasonlóan a 6. helyen zárta a Világbajnokságot.

 

 Pacz Johanna Cadet 2 Light-contact -60kg küzdelmeiben vett részt. Ebben a kategóriában 11 fő nevezett. Johanna osztrák ellenfelétől Corinna Weinstocktól szenvedett vereséget a legjobb 8 között. Szégyenkezésre nincs okunk, hiszen Johanna a rutinosabb ellenfél ellen remekül helyt állt. Az első menetben meglepte Johannát és több pontos előnyre tett szert. A második menetben sikerült valamelyest csökkenteni hátrányt, de az osztrák végig a kezében tartotta a meccs irányítását. Így Johannának is be kellett érnie élete első Világbajnokságán a 6. helyezéssel.

  

Hegyesi Dániel Junior Light-contact -63kg-ban a legnépesebb 28 főt felvonultató súlycsoport küzdelmeiben vett részt. Dani az előző két évben már dobogóra állhatott Cadet 2 korosztályban Európa-bajnokságon és Világbajnokságon. Idén is nagy reményekkel érkeztünk, attól függetlenül, hogy Dani most váltott korcsoportot. Az első mérkőzésen a 32-között az osztrák válogatott oszlopos tagjával, Michael Ernsttel került szembe. Végig irányítva a mérkőzést 3:0 arányban jutott tovább a 16-közé ahol a bosnyák Nijaz Ljubijankic-cal találkozott ez a mérkőzés végig kiegyenlített, szoros volt, az utolsó másodpercekben bevitt tiszta találatokkal Dani maga felé billentette az eredményt és jutott a 8-közé. A negyeddöntőben az ír David Slaney várt rá. Ismételten a végletekig kiélezett mérkőzést láthattak a nézők. Egyik pontozó bírónál Dani, a másiknál az ír versenyző tett szert 4-5 pontos előnyre. A harmadik bírónál két és fél menetig Dani vezetett 1-2 ponttal, de a harmadik menet vége előtt volt egy 20mp-es kihagyása Daninak és ez utólag a világbajnoki érembe került. Az ír fiú kiegyenlített a harmadik bírónál, amikor lekongatták a harmadik menetet. A bíró ezek után az ír fiút jelölte meg győztesként, így 2:1 arányban ő jutott a legjobb 4-közé. Daninak ezúttal be kellett érnie a 7. hellyel.

 

Kajtár Bence Cadet 2 Light-contact -42kg-ban 20 ellenfél ellen szállt harcba az éremszerzésért. A 16 közé jutásért a bosnyák Ismail Hamuliccal mérte össze tudását. Bence magabiztosan végig vezetve nyerte élete első világbajnoki mérkőzését és jutott a legjobb 8-közé, ahol a portugál Antonio Jorge-val nézett farkasszemet. Bence magabiztos 5-6 pontos győzelemmel jutott tovább az elődöntőbe. Az elődöntőben a súlycsoport egyik nagy esélyesével az angol William Taylorral küzdött. Annak ellenére, hogy Bence csak elsőéves korcsoportjában remekül helytállt, végig nyitott volt a mérkőzés kimenetele, a végén ugyan kis arányú 1 illetve 3 pontos vereséget szenvedett, de emelt fővel távozhatott, és megérdemelten vehette át a 3. helyért járó bronzérmet.

 

Vígváry Viktor szintén elsőéves Cadet 2-ként a 14 versenyzőt felvonultató light-contact -69kg mellett a kick-light kategóriában is tatamira léphetett 5 vetélytárs ellen. Light-contactban a 16 között a román Homayun Jabbari Paydarral mérte össze tudását, magabiztos 8 pontos győzelemmel jutott a legjobb 8-közé. A negyeddöntőben a hatalmas termetű lengyel Tomasz Jablkowski várta. Végig kiélezett fordulatos mérkőzés végén Viktor kezét emelték a magasba, köszönhetően a taktikus végjátéknak. Az elődöntőben az idősebb és rutinosabb horvát Domagoj Uremovic 3-3 ponttal jobbnak bizonyult. Ebben a súlycsoportban kick-light szabályrendszerben kevesebb nevező volt, így Viktor az első körben kiemelt volt. Az elődöntőben a későbbi győztes olasz Francesco Rega-val mérte össze tudását, az olasz fiú a korbeli és fizikai fölényét kihasználva a mérkőzés végére 4-5 pontos előnyre tett szert és jutott a döntőbe. Viktor így két szépen csillogó bronzéremmel térhetett haza első korosztályos világbajnokságáról.

 

 Jánosi Máté Junior light-contact -74kg–ban 17 fős mezőnyben mérette meg magát. A 16 között az olasz Giuseppe Girtellivel mérte össze tudását. Az első menetben Mátét meglepte az olasz kellemetlen stílusa és néhány pontos előnyre tett szert, de már akkor látszott, ha komoly iramot fogunk diktálni az olasz nem fogja bírni a fizikai igénybevételt. Ez így is lett, a második menet végére már megfordult az eredmény, a harmadik menetben egy jól kivitelezett testrúgás után fel is adta az ellenfél a mérkőzést és így Máté léphetett a következő körbe. A 8 között a szlovén Matej Brbre várt rá. A szlovénok kiválóságát már ismertük, hiszen tavasszal már találkozott egymással a két fiú. Akkor még a szlovén bizonyult jobbnak, de a mostani mérkőzés teljesen más forgatókönyv szerint zajlott. A nagy iramú mérkőzést Máté végig a kezében tartotta és megérdemelten jutott a legjobb 4-közé. Az elődöntőben az orosz Sakhib Musaevvel mérte össze tudását. Végig kiélezett volt a meccs, kettő és fél meneten keresztül Máté vezetett 1-2 ponttal a pontozóknál, de sajnos a végét az orosz versenyző bírta jobban és sikerült megfordítania a mérkőzést 1-2 ponttal. Máté így a dobogó 3. fokára állhatott fel.

 

Debre Bence Cadet 2 korosztályban -47kg-ban két szabályrendszerben is megméretette tudását. Korából adódóan életében először szerepelhetett világbajnokságon, de mindkét szabályrendszerben kiválóan teljesített. Light-contact szabályrendszerben 20, kick-lightban 15 versenyző szállt harcba a dobogós helyekért. Bence első mérkőzését mindkét szabályrendszerben lengyel ellenféllel vívta. Előbb Mikolai Mankaval kick-lighton, majd Daniel Nowakowskival light-on, és magabiztos győzelemekkel jutott a legjobb 8-közé mindkét kategóriában. Light-contactban a technikás ír Luke Smith várta. Bence bár szépen követte edzői tanácsokat, néhány ponttal alul maradt ellenfelével szemben, aki később a súlycsoport ezüstérmeseként zárta a világbajnokságot. Kick-light szabályrendszerben a spanyol Alejandro Rivassal mérkőzött, aki korban és súlyban is közel állt hozzá, így egy technikás, látványos küzdelmet mutattak be a közönségnek, amelyben egyhangú bírói pontozás alapján Bence juthatott a legjobb 4 közé. A döntőbe jutásért másnap a bolgár Teodor Hristovval vívott nagy csatát. Az ellenfél fizikumából származó előnyét Bence sajnos magas technikai tudásával sem tudta ellensúlyozni, de kiegyensúlyozott munkájának köszönhetően a 15 fős csoportból egy gyönyörű bronzéremmel zárta élete első világbajnokságát.

 

Junior női -60 kg-ban Gremen Petra szintén két szabályrendszerben képviselhette Magyarországot.  Ebben a súlycsoportban kick-light szabályrendszerben 8-an, light-contact szabályrendszerben 16-an mérték össze tudásukat. Petra Bencéhez hasonlóan mindkét szabályrendszerben magabiztosan hozta első meccsét, light-contactban a görög Maria Mouratidou, kick-lighton pedig a francia Kaddour Sarah ellenében. Light-contactban a súlycsoport későbbi győztese, az ír Aine Leonard várta, aki bár alacsony pontkülönbséggel, de felül tudott kerekedni Petrán, ezért ebben a szabályrendszerben nem sikerült a legjobb 4 közé kerülnie. Kick-light szabályrendszerben azonban egyik négy közé jutott olasz versenyzőnek sem sikerült megállítania. Elsőként az elődöntőben Sofia Bressanen lépett túl dinamikus, gyors technikájának valamint a meneteket végig kísérő kiegyensúlyozott koncentrációjának köszönhetően. A döntőben a szintén olasz Nikole Marangonival került szembe. Kicsit tartottunk a mérkőzéstől, hiszen Olaszországban, olasz ellenféllel szemben nem keveset kell nyújtani, ahhoz, hogy győzhessünk. Petra remekül kezdte az első menetet, sok mozgással, jól időzített balegyenesekkel rendre megelőzte ellenfelét, és 2-3 pont előnnyel zárt. A második menetben jól irányzott rúgásokkal teljesen elbizonytalanította az olasz lányt, így tovább növelte előnyét. A harmadik menetet már teljes nyugalommal kezdhette. Szorgalmasan őrölte fel ellenfelét, így egy pillanatra sem volt kétséges, hogy a küzdelem végén kinek a kezét emeli a mérkőzés főbírója a magasba. Világbajnok Gremen Petra Magyarország.

 

Junior férfi -63 kg-ban Csorba Ádám szintén mindkét szabályrendszerben képviselhette országunkat. Súlycsoportjában kick-lighton 17 versenyző nevezett, itt első meccsén Ádám rögtön a külön erre a szakágra készülő madagaszkári Rafaralahisoa Juliennel került össze. Többszöri szabálytalan technika elszenvedése után, sérülés veszélye miatt kénytelen volt feladni a mérkőzést, így biztosítva esélyt a másik szabályrendszerben várt továbbjutásnak. Light-contact szabályrendszerben 28 versenyző között Ádám is bemérkőzéssel kezdte a bajnokságot, de meg sem állt a döntőig. Elsőként a szlovén Zan Tomazic, majd a dél-afrikai Wickus Bronkhorst, és a brazil Marcos Roberto Alves egyhangú legyőzését követően Ádám a döntőbe jutásért a bolgár Lyubomir Bakalskival vívott kiélezett csatát, amelyből szintén ő került ki győztesen és jutott élete első kick-box világbajnokságán a döntőbe. A döntőben a taekwon-do-ból jól ismert, többszörös bajnok olasz Timothy Bos várta, aki ezen a világbajnokságon erősebbnek bizonyult. Ádám precíz lábmunkájának és gyorsaságának köszönhető technikai tudásával a nézőket is elkápráztatva világbajnoki ezüstérmet szerzett.

 

Junior férfi -79 kg-ban Gózon Ádám is két szabályrendszerben kvalifikálta magát a világbajnokságra. Ádámnak Debre Bencéhez hasonlóan a kick-light szabályrendszer sikerült jobban, light-contactban az első körben 16 között búcsúzott, mivel a súlycsoport későbbi győztesével, az orosz Arsen Khachatriannal szemben alulmaradt. Kick-light szabályrendszerben 6 versenyző szállt harcba a dobogós helyekért, Ádám ebben az esetben sem volt kiemelve, tehát a 4 közé jutásért is meccselnie kellett. Az olasz Davide Scuderit a combrúgások és ütések megfelelő kombinációjának köszönhetően magabiztosan utasította maga mögé. A négy között a fizikálisan erősebb bosnyák Irman Delic várta, de a súlykülönbség ellenére mindhárom menetben kiegyenlített küzdelmet láthattunk. A meccs végén a pontok az ellenfél előnyét bizonyították, így Ádám ebben az évben világbajnoki bronzéremmel térhetett haza.

 

Zrínyi Miklós szövetségi kapitány szerint:

"Nem túl nagy csapattal, - bár tudtuk, hogy egy-egy eredmény nagyon sok összetevőn múlik- ám annál vérmesebb reményekkel vágtunk neki az idei Világbajnokságnak. Az előzetes felkészülések remekül sikerültek, hiszen a nyár folyamán két edzőtáborban is részt vettek fiataljaink. A második edzőtáborban már látszott az elszántság mindenki arcán és a teljesítményén is. Úgy gondolom az elért eredményeket igazából nem is kell magyarázni, hiszen magukért beszélnek! A VB előtt csak annyit kértünk a versenyzőktől, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot. Ha valaki veszít, akkor is emelt fővel tudjon lejönni a küzdőtérről. Ez így is történt, még a vesztes mérkőzések után is csak dicsérni lehetett a sportolóinkat! Bízom benne, hogy a „srácok” az elkövetkező időszakban is hasonlóan keményen és lelkesen készülnek, és akkor még sok örömöt találhatnak - Ők is, az edzőik, szüleik és a támogatóink is – ebben a nemes versengésben!

Gratulálok Mindenkinek, és köszönet a támogatóknak, szülőknek!"

 

"Mind a 12 versenyző mindent megtett a sikerért, beleértve az egész éves versenyzést, edzésmunkát, a nyári edzőtáborokat és a versenyen nyújtott teljesítményt is. Egy világbajnokságon részt venni, mérkőzést nyerni vagy a dobogó bármelyik fokára felállni nagy eredmény és büszkeséggel töltheti el a sportolót és edzőjét egyaránt! Külön öröm, hogy a tavalyi EB-hez képest az érmek számát meg tudtuk duplázni, és többeket csak nüánsznyi dolgok választottak el az éremszerzéstől, vagy a fényesebb éremtől. Aki hamarabb búcsúzott az szinte kivétel nélkül a későbbi döntőstől kapott ki.

Külön köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik révén elérhettük ezeket a remek eredményeket "– mondta Olasz Attila edző.

 

Eredmények:

Aranyérmes:

Gremen Petra           Junior Kick-light -60kg           (Edzője: Zrínyi Miklós)

 

Ezüstérmes:

Csorba Ádám           Junior Light-contact -63kg     (Edzője: Zrínyi Miklós)

 

Bronzérmesek:

Kajtár Bence             Cadet 2. Light-contact -42kg  (Edzője: Olasz Attila)

Vígváry Viktor           Cadet 2. light-contact -69kg   (Edzője: Olasz Attila)

Vígváry Viktor           Cadet 2. Kick-light -69kg       (Edzője: Olasz Attila)

Jánosi Máté              Junior Light-contact -74kg     (Edzője: Olasz Attila)

Gózon Ádám            Junior Kick-light -79kg           (Edzője: Zrínyi Miklós)

Debre Bence             Cadet 2. Kick-light -47kg      (Edzője: Zrínyi Miklós és Hirsch Viktor)

 

Érem nélkül zártak:

5. hely Nagy Larion              Junior 1. Low-Kick -51kg       (Edzője: Zrínyi Miklós)

5. hely Gremen Petra           Junior Light-contact -60kg     (Edzője: Zrínyi Miklós)

6. hely László Barnabás      Cadet 2. Kick-light -52kg       (Edzője: Olasz Attila)

6. hely Pacz Johanna           Cadet 2. Light-contact -60kg (Edzője: Olasz Attila)

6. hely Ujpesti Krisztián      Cadet 2. Light-contact -69kg (Edzője: Olasz Attila)

7. hely Hegyesi Dániel         Junior Light-contact -63kg    (Edzője: Olasz Attila)

 

 

Nyergesújfalu SE-t két fiatal képviselte a válogatottal Riminiben.

Szabó Z. Dominik korcsoportváltás után elsőéves juniorként lépett küzdőtérre light-contact -69kg-ban. Sajnos Dominiknek most nem sikerült a tavalyihoz hasonló kimagasló teljesítményt nyújtania, a 23 fős mezőnyben rögtön a 16-között a későbbi győztes ír Colm Carroll-tól vereséget szenvedett, így érem nélkül zárt.

Scheirich Réka Junior light-contact -65kg 12 fős mezőnyében bizonyított. Bemérkőzőként a 16-között a canadai Cadance Desrosiers utasította maga mögé meggyőző fölénnyel, majd a 8-között a dél-afrikai Celeste Beukes következett szintén magabiztos pontkülönbséggel. A döntőbe jutásért a horvát Andela Stanic ellen már sajnos nem sikerült a bravúr, így bronzéremmel zárt.

 

Ezúton is gratulálunk a Nyergesújfalu SE versenyzőinek és edzőiknek, Hirsch Viktornak és Szántó Sándornak!

/Esztergomi Kick-box SE /

(forrás)