Ismerjék el egymás diplomáját a visegrádi négyek, kéri az esztergomi diplomás
Kultúra
2014. aug. 26.

<p style="text-align: justify;">Nyílt levelében egymás állampolgárai iskolai végzettségének kölcsönös teljes körű elismerésére szólította fel a visegrádi országok (V4) kormányait egy diplomás esztergomi fiatalember - olvasható a Felvidéki Magyarok című magyar nyelvű szlovákiai elektronikus folyóirat idei második számában.</p>

Országaink keresztény gyökerekkel rendelkeznek, így meggyőződésem, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország lakosai is nagy örömmel és jóleső érzéssel fogadnák, ha a visegrádi csoport bölcs politikusai megállapodnának az egymás iskolai végzettségének elismeréséről" - írta ifj. Szilas László.

 

A cikk szerzője, Szűcs Dániel rámutatott, hogy a kérdés kétségkívül európai szintű problémát feszeget, hiszen az egyik legfontosabb uniós alapelvet érinti, mégpedig a személyek és a munkaerő szabad áramlásának alaptételét.

 

A magyar fiatalember nemcsak a visegrádi négyek kormányfőinek, hanem a közélet és a média széles körének elküldte a felhívását. A címzettek közül sokan máris pozitív fogadtatásban részesítették a kezdeményezést. "A támogatók között van Fónagy János államtitkár éppúgy, mint Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Szlovákiából támogatásáról biztosította a kezdeményezést mások mellett Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Helena Mezenská, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának képviselője, vagy éppen Jozef Jakab professzor, a szlovák Akkreditációs Bizottság alelnöke. Csehországból Libor Roucek euópai parlamenti, illetve Nina Nováková cseh parlamenti képviselő" - írta a cikk szerzője.

 

/mti/

(forrás)