Királyok és szentek a Dzsámiban
2014. aug. 13.

<p style="text-align: justify;">„Árpád-házi királyok és szentek” címmel nyílt kiállítás augusztus 8-án az Esztergomi Dzsámiban. Az államalapító dinasztia és szentjeik mellképét szalmából készítették el az Országos Szalamafonók Baráti Körének tagjai</p>

Huszonegy király és az öt szent képe, valamint a róluk szóló versek már több helyszínen jártak és arattak nagy sikert. Most Esztergomba látogatott a tárlat. A kiállítás anyagát, a készítés technikáját Sülye Károlyné asszony mutatta be, aki ezért a munkáért megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. A tárlaton szereplő történelmi személyekről Borz Tamás történész tartott előadást, amelyből néhány eddig nem ismert adatot, érdekességet is megtudhattunk Árpád-házi nagyjainkról.

 

A kiállításon közreműködött Vereckei Attila és a Szent Cecília Énekegyüttes, akik az Árpád-ház jeles képviselőiről szerzett középkori énekekből és zsoltárokból összeállított műsort adtak elő, valamint jelenlétükkel hozzájárultak a kor hangulatnak felelevenítéséhez az esztergomi Aranysólyom Lovagrend korabeli öltözetben megjelent lovagjai. A kiállítás szeptember 7-ig látogatható a Dzsámi Múzeum nyitvatartási idejében hétfő kivételével,10-17 óráig.

 

Augusztus 20-án a tárlat ingyenesen megtekinthető.

 

/esztergom.hu/