Új Árpád-kori leleteket találtak a Várhegyen
Helytörténet
2014. aug. 11.

<p style="text-align: justify;">A július elsején megkezdett tanszéki ásatással folytatódik a PPKE Régészeti Tanszék kutatási programja, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával együttműködésben végeznek. Major Balázs ásatásvezető régész szerint itt az ideje, hogy a középkori Esztergom elfoglalja méltó helyét a nemzetközi színtéren is - <a href="http://mno.hu/szembeszed/az-arpadok-osi-feszkeben-kutatnak-a-regeszek-1241447" target="_blank">olvasható</a> a Magyar Nemzet online kiadásában.</p>

A középkori Esztergom föld alatt rejlő kincsei után kutatnak a régészek, akik a Várhegyen három helyszínen is feltárást folytatnak. Az idei célkitűzéseik közt szerepel a Szent Vid-templom feltárásának befejezése, továbbá a palota alatti középkori kőbánya területének feltárása és az alatta elterülő hegypalást kutatása.

 

Major Balázs a lapnak elmondta: a Szent Vid-kápolna, vagy, ahogy egy XIII. századi oklevél említi, bazilika egy nagyon különleges építmény lehetett. Hozzátette, a kora Árpád-korból kevés olyan épület került elő, amely legalább egy pontján hatméteres magasságban a boltozatzáradékig áll.

 

A teljes írás az MNO-n olvasható. Az ásatással kapcsolatban a Régészeti Tanszék blogot vezet, melyen napi rendszerességgel igyekeznek információkat és képeket megosztani a feltárásról a fiatal régészek.

 

Fotó: retegregek.blogspot.hu

(forrás)