Vándorkiállítás állt meg Esztergomban – híres képek és fotósok városunkban
Kultúra
2014. júl. 22.

<p style="text-align: justify;">Esztergomban járt a Danube Revisited kamionos utazó fotókiállítás, mely a legendás Magnum fotóügynökség egyik fontos női tagja, Inge Morath Duna melletti utazásának állít emléket. A megtekinthető képek mellett kilenc, a világ minden tájáról származó női fotós is érkezett a kamionnal, hogy a helyi művészekkel alkosson közösen.</p>

Inge Morath, kora egyik legismertebb női riportfotósának 2002-es halála után alapította meg a Magnum fotóügynökség az Inge Morath Ösztöndíjat, amit minden évben tehetséges női fotósok között osztanak ki. A díjat idén kilenc, a világ különféle tájáról származó hölgy kapta meg (Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur).

 

Az idei ösztöndíjasok úgy gondolták, hogy megpróbálják nagyjából ugyanazt az utat végigutazni és fotózni, amit példaképük 1958-ban tett meg a Duna mentén.  Mivel Inge Morath annak idején a Vasfüggöny miatt nem léphetett be Magyarország területére, ezért a követőinek különösen fontos, hogy Esztergomban és Budapesten is megállhatnak, fotózhatnak.

Ulm városa 1959-ben.

 

Esztergom városa azért ragadta meg a fotósok figyelmét, mert André Kertész több olyan híres képet is készített itt, amelyek negatívjait mai napig a Magnum ügynökségnél őrzik. Az utazó művészek minden megállóhelyen felhívást intéznek a helyben élő női fotósoknak, hogy vegyenek részt egy egynapos, közös fotózáson. A fotósok csoportokat alakítanak, melyek mind más-más témákban készítenek felvételeket. A témák igen széles skálát fednek le: vannak, akik az iparosodott városokat vagy a mezőgazdaságból élő településeket örökítik meg, vannak, akik az anya-gyermek kapcsolatból vagy a fiatal szerelmespárok életéből emelnek ki részleteket. Esztergomban négy tehetséges női fotós csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Az utazó fotókamion a mai napon és holnap is Budapesten, a Capa Központ előtt várja az érdeklődőket, utána pedig Belgrádba robog tovább a kiállítás. A túra végeztével a 9 művész egy közös kiállításon fogja bemutatni New Yorkban az elkészült alkotásokat.

(forrás)