Emlékművet állítanak a dorogi kőbányászatnak
Helytörténet
2014. júl. 11.

<p style="text-align: justify;">A Baumit Kft. pályázatot írt ki a több mint 100 éves múltra visszatekintő dorogi kőbányászatnak emléket állító alkotás megvalósítására. Az emlékművet a 2015-ös bányásznapon állítják fel – közölte az önkormányzat városmarketingért felelős munkatársa.</p>

A képen az F6 vágathajtó gép látható

 

Madarász Tímea elmondta, az emlékmű megvalósítására a Baumit Kft. ötmillió forintot különített el. A pályázatokat 2014. augusztus 15-ig várják. Az ötletleírás mellett lehetőség van makett, vagy fotó beadására is. Az alkotás anyagát a kiíró nem határozta meg, de a műnek időjárásállónak kell lenni.

 

Dorogon 1905-ben a szénbányászatra használt Auguszta-akna mélyítésénél merült fel a mészkőbánya létesítésének terve. A termelés kezdetben a mészégető kemencéket szolgálta, de a megnyitás utáni 10. évben már mészhidrátot, később mészkőlisztet is gyártottak.

 

A Hungária Mészipari Rt. néven alakult cég több névváltozáson ment keresztül, majd 2000-ben a Baumit Kft. tulajdonába került. A dorogi mészkőbánya alapvetően célbánya, a bányatelek mellé épült vakolatgyár és kőmalom kőellátását biztosítja, de jelentős mennyiségű osztályozott és méretre tört kő értékesítése is folyik.

 

 A bányászott mészkő kiemelkedő minőségű, felső-triász kori kőzet. Az éves termelés jelenleg 450 ezer tonna. A bánya a jelenlegi termelési szint mellett 100 évre elegendő készlettel rendelkezik.

 

/MTI/

/Fotó: Wikipédia - Pakos/

(forrás)