Sokmilliós támogatás iskoláknak, egyesületeknek és cégeknek
Gazdaság
2014. júl. 10.

<p style="text-align: justify;">Avagy <em>Mire nyertek pénzt Esztergomban?</em>  sorozat V. része</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Sorozatunk szokásaihoz híven most is összeszedtük az olyan új projekteket, melyek megvalósításához részben, vagy egészben az Új Széchenyi Terv-en keresztül igényelhető pénzbeli támogatás segítette hozzá a helyi vállalkozókat, intézményeket. A mostani írásban lesz szó szociális egyesületek munkáját segítő támogatásokról, lézereket gyártó cég modernizálási fejlesztéséről, és iskolai igénylésekről is.</p>

Közel 30 millió forint oktatásra, kultúrára

Az 1977-ben alakult STELLA Koncertkórus Egyesület célja, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse a magyar és külföldi zeneirodalom remekműveit. Ezért többek között létrehozta a "Stella iskolai partnerség" című projektet, mely keretén belül a következő esztergomi oktatási intézmények tanulóinak biztosít tanórán kívüli tevékenységeket:

-              Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola - Általános Iskola

-              Dobó Katalin Gimnázium

-              Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Katolikus Általános Iskola

 

Minderre 24 999 964 forintos támogatási összeget kapott az egyesület.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül 16 999 002 forintos támogatást kap a Montágh Imre EGYMI Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola arra, hogy hazai testvériskolai kapcsolatokat építhessen ki. Az uniós támogatásból megvalósuló projekt február elsején kezdődött és a tervek szerint egészen jövő év áprilisáig tart.

 

 30 millió forint hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők megsegítésére

A Veled-Érted Egyesület fogyatékos, sérült emberek részére végez olyan szolgáltatásokat, mint személyi segítés, szállítás, tanácsadás, klubfoglalkozások rendezése és gyógyászati segédeszközök kölcsönzése.

 

A 100 %-os, 13 477 100 forintos támogatásból az egyesület Esztergomban létre kíván hozni és minimum 12 hónapon keresztül működtetni egy önkéntes pontot és programot, melyben 100 önkéntessel számolva havi 240 órában szeretnék segíteni a rászorulókat. A már zajló, és jövő év júniusáig tartó projekt célja az önkéntesség elterjesztése a városban és annak környékén.

 

A Befogadó Társadalomért Egyesület tevékenységi köre a szociális segítségnyújtás és az esélyegyenlőség megteremtésének előmozdítása. Ezen cél elérése érdekében hátrányos helyzetű munkakeresőket segítenek álláshoz jutni. A közhasznú egyesület munkáját segítendő 13 472 663 forintos támogatást igényeltek, melyet a "Lendületben" programra kívánnak költeni. A jövő júniusban végződő, 100 %-os támogatású projektre eddig 3 368 165 forintot kaptak meg.

 

450 millió forint gyármodernizálásra

A Lasram Engineering ipari és orvosi-sebészeti lézerek fejlesztésével, gyártásával, és lézeres bérmunkavégzéssel foglalkozik. Az elmúlt 15 évben 19 országba 550 lézerrendszert szállítottak. A vállalat folyamatosan fejleszti az eszközparkját, így most a lézeres fejlesztő-gyártó kapacitás korszerűsítésére adtak be pályázatot. A fejlesztés összesen 450 120 560 forintba kerül, melynek 50 %-át, 225 060 280 forintot kaptak meg pályázati úton. A modernizálás május 30-án befejeződött.

 

Az eltelt fél évben elég kevés pályázat indult, elég, ha megnézzük az elnyert 0,9 milliárdnyi összeget. Összehasonlításként: összesen eddig 17 milliárdnyi támogatást kaptak az esztergomi pályázók az Új Széchenyi Terv pályázatain keresztül.

 

Előzmények

 

(forrás)