Idézetek, bölcsességek

Idézetek, bölcsességek

2014. 07. 06. 11:17

Aki olvasott valahol egy jó mondást, bölcsességet, vagy híres emberektől idézetet, az ide beteheti a forrás megjelölésével mindannyiunk épülésére.

 

jadzia

2023. 05. 28. 18:13

Vásárhelyi Mária (Budapest1953november 27. –) szociológus, a szociológiatudomány kandidátusa, az MTA tudományos főmunkatársa. A Nyilvánosság Klub ügyvivője.

Édesapja Vásárhelyi Miklós újságíró, politikus, a Nagy Imre-kormány sajtófőnöke, a Nagy Imre-per vádlottja, a Demokratikus Ellenzék tagja, a Soros Alapítvány elnöke. Férje Dés László zeneszerző, előadóművész volt, akivel 35 évig éltek együtt. Gyermekei: Dés András zenész, Dés Júlia szociológus, Dés Fanni szociális munkás, szociológus.

1976-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1976-1991 a Tömegkommunikációs Kutatóközpont (Magyar Közvéleménykutató Intézet) tudományos munkatársa, 1991-től az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa.

Vásárhelyi Mária szerint Magyarország lesz Európában az első 21. századi  „teljes fasiszta diktatúra” | Mandiner

2023. 05. 27. 19:40

Kíváncs lennék, a mai 17-18 évesek (hamarosan választó polgárok lesznek!) hány százalékának van fogalma arról, KIK ezek a Vásárhelyi Mária által felsorolt nevek viselői, kezdve Erkel Ferenctől Bencsik Andrással bezárólag?!
Sőt!
Egyáltalán, tudják, ki ez a Vásárhelyi Mária, akitől az idézet való?...

Na kérem szépen, EZ ITT a legnagyobb probléma!:(((

jadzia

2023. 05. 27. 7:52

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Vásárhelyi Mária Próbálom elképzelni Erkel Ferencet, Gustav Mahlert, Ferencsik Jánost vagy Petrovics Emilt, hogy csak néhányat említsek a Magyar Állami Operaház volt igazgatói közül, amint ülnek a HirTv stúdiójában Gajdics Ottóval és Bencsik Andrással és migránsoznak, buziznak meg zsidóznak. De nem megy. Ehhez nekem túl szegényes a fantáziám. Antitibi”

jadzia

2023. 05. 27. 7:51

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „„Elbutítani a népet: ez volt a zsarnokság leghatalmasabb eszköze legrégibb idÅktÅl mostanig... A zsarnoknak... hatalma csak a nép tudatlanságán fekszik..." (Eötvös József: Népoktatási ügy, 1846)”

jadzia

2023. 05. 27. 7:18

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2023. 05. 26. 17:36

"Én nem tudok semmit, de legalább én ennyit tudok!" /Albert Einstein/

BBC Radio 4 - Great Lives, Albert Einstein

jadzia

2023. 05. 26. 16:28

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A magyar ember hátán szántani is lehet, ha nemzetiszínű az eke.
/Mikszáth Kálmán/

2023. 05. 24. 6:58

"A felfedező abban különbözik a többi embertől, hogy meglátja az egyszerűben a nagyszerűt." /Láng György/

Hogyan teszik könnyebbé életünket Tesla találmányai? - Business Box

Hogyan teszik könnyebbé életünket Nikola TESLA találmányai?
https://www.businessbox.hu/blog/2020/10/08/hogyan-teszik-konnyebbe-eletunket-tesla-talalmanyai/

Góc khuất cuộc đời danh nhân thế giới Nikola Tesla | Báo Pháp luật Việt Nam  điện tử

2023. 05. 23. 19:14

Okosságok:

"Alattad a föld, feletted az ég, BENNED  a létra!" /Weöres Sándor/

Erdei tájkép | Mivali.hu
"A zene - tánc mozdulat nélkül, a tánc - zene hangok nélkül." /Morice Béjart/

Dallamkötődés | KÉPMUTATÓ

 

"Minden dolog nehéz volt, mielőtt egyszerű lett." /Thomas Fuller, híres afrikai néger matematikus a 18. században/

Hmmmm...ŐT érdemes jobban is megnézni,ki is volt valójában!!!

https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Thomas_Fuller_(mental_calculator)?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

2023. 05. 20. 17:21


"Áldjuk a régi időt, de a jelennek napjait éljük, mindkettő méltó, hogy figyelembe vegyük." /Ovidius/

"Ha egy gondolat első ránézésre nem abszurd, akkor teljesen reménytelen." /Albert Einstein/

Ez utóbbi idézet alapján erre a következtetésre jutottam:
Ajánlatos volna sok normális ember által őrültnek nézett embertársunkat alaposabban megvizsgálni, mert lehet, hogy mi, átlagemberek tévedünk, s ők nem őrültek, hanem hozzánk képest valójában "szupra normális" emberek. (Sk. megjegyzésem Georg Sand: Consuelo c. regényének elolvasása után.)

jadzia

2023. 05. 18. 17:14

Nem érhető el leírás a fényképhez.

jadzia

2023. 05. 18. 17:14
Nem a gyűrött ruha volt a legnagyobb baj...
"Szóval, nem a gyűrött ruha volt a legnagyobb baj. Inkább az, hogy az ellenzéki pártok politikusait nem hívták meg a ceremóniára.
Lehet, el sem mennek, de akkor legalább az ő térfelükön pattogott volna a labda.
Amúgy meg, nem kizárt, hogy elmentek volna. Hol voltak a külföldi meghívottak vagy nem hívtak meg senkit?
Az ember mindig kapaszkodik egy utolsónak vélt szalmaszálba – hátha most az egyszer komolyan gondolják odafenn az udvarban, hogy azokat is képviselik, akik nem rájuk szavaztak..."
jadzia

2023. 05. 18. 17:13

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2023. 05. 18. 9:20

Széchenyi mint konzervatív? Sajátságos. Persze a forradalmárok szemében talán az lehetett, de gondolkodásában nem. Nagyon sok mindent felismert a kor követelményei közül és igyekezett békés úton, mondhatni példamutatással elősegíteni a változásokat. Hogy bolond volt e? Ki tudja, valószínűleg gyenge volt az idegrendszere és bizonyára voltak olyan pillanatai, amikor nem viselkedett úgy, mint egy teljesen épelméjű ember, de még a döblingi levelei sem tébolyodott emberre utaltak...  Deák pedig... Hát bizony ez egy jó kérdés. Mert ugye mit adtak volna az osztrákok akkoriban azért, hogy ne a poroszok mellett álljon az ország? 

2023. 05. 15. 18:46

Érdekes azért a történelem, hogyan változik, mit tekintenek egy-egy adott korban "zsáner"-nak.
Nagyon tetszik ez a Széchenyi idézet, de számomra elgondolkoztató, hogy Surányi Miklós 3 kötetes Széchenyi életregényét olvasva milyen - a ma embere számára - furcsán vélekedtek a XIX. sz. nagyjai akkoriban egymásról.
Pl. Széchenyi állandó összetűzésben volt Kossuth Lajossal, akit felforgatónak mondott a gondolatai miatt, a ma szerintünk kora lánglelkű fiataljáról,  Petőfiről, aki egy - ma úgy mondanánk - renitens huligán srác volt, na és Deák Ferenc, a haza bölcse meg egyenesen árulója a 48/49-es forradalomnak.
Aki nem így véli, olvassa el a könyvet, potom 1000 oldal a legnagyobb magyarról, akit fiatalon mulatós mágnásnak ábrázolnak, s később konzervatívnak, még később bolondnak...

Vajon MI AZ IGAZSÁG RÓLUK?!☹️ 

jadzia

2023. 05. 14. 8:12

Nem érhető el leírás a fényképhez.

jadzia

2023. 05. 14. 8:05

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Olyan időket élünk, amikor az intelligens embereket elhallgattatják, hogy a hülyék ne sértődjenek meg.”

jadzia

2023. 05. 13. 18:02

Jobban mutatkozik meg műveltségünk, ahogyan a műveletlenekkel bánunk.
Móra Ferenc

Tudnod kell, hogy az emberek nem ok nélkül ragaszkodnak a középszerűhöz, a zavaroshoz és a vajákoshoz, az illúziókhoz és a szobatiszta félismeretekhez, tehát a műveletlenséghez. Mert a műveltség annyi, mint igazságnak - minden dolog igaz ismeretének - feltárása és elviselése. S az igazat elviselni mindig nagyon nehéz. A műveltséghez, tehát a valóság és igazság megismeréséhez, rendkívüli bátorság kell.
Márai Sándor

Azt akartam mondani, hogy Magyarország is csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában; nincs módunk középszerűnek lenni. (...) De ez az ország semmitől nem fél úgy, mint a minőségtől, s az igazi műveltségtől, amely valóban hősiesség.
Márai Sándor

A kultúra nagyrészt leépül, visszafejlődik, mert az egyre szaporodó és egyre fejlettebb műholdas adók egyre nagyobb mennyiségben zúdítják az emberekre a szórakoztató, banális, kalandos, butító, eltompító, mindig könnyen emészthető, nem különösebben változatos ócskaságok tömkelegét, mindenhová eljuttatják a végtelenül leegyszerűsített mintákat, elfojtják az egyéni gondolkodást, nem is csak az öltözködésben és a szokásokban, hanem a viselkedési normákban, a kívánatos és követendő mesterséges ideálokban is.
Stanislaw Lem 

Lehet, hogy műalkotás

Nike of Samothrake
by MarcellSimoni deviantart
jadzia

2023. 05. 13. 7:22

Nem érhető el leírás a fényképhez.

jadzia

2023. 05. 11. 17:46
Az élet dönt, meglepően és gyönyörűen... s akkor minden olyan egyszerű és természetes.Márai Sándor
 
Valéry szerint Leonardo da Vinci olyan ember volt, aki "egy hídra gondolt, ha szakadékot látott" - de én olyan korban éltem, amikor a zseni egy híd láttára rögtön a szakadék megvalósításán kezdett tűnődni.M.,S
 
Fogadd el e vad máglyát, a világot,
Van végtelenség is, ha pillanat van.M.S
 
Soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz.M.S
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személyAlphonse Osbert