Víz-kincsek Esztergomban
Környezetünk
2014. júl. 4.

<p style="text-align: justify;">Látványraktár várja ősztől a látogatókat a Duna Múzeumban Uniós támogatással indultak el a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumban – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeumban – a Víz-kincs-tár projekt keretében megvalósuló látványraktár kivitelezési munkálatai.</p>

A fejlesztés során a meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével egy új, interaktív kiállítóteret alakítanak ki. Az átalakítás célja, hogy a látogatók képet kapjanak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, és az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremgyűjteményi anyag, valamint a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális, non-formális és informális tanulásban hasznosíthatóvá váljék.

 

Az eddig raktárban őrzött, csak ritkán bemutatott tárgyak mellett a múzeum gyűjteményeiről részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók: az érintőképernyős terminálok, illetve táblagépek alkalmazásával szakmai elmélyülésre és játékos ismeretszerzésre egyaránt lehetőséget kínálnak majd a múzeum munkatársai.

 

A képeslapgyűjteményben nemcsak digitálisan böngészni lehet majd, hanem üdvözletet is küldhetnek a múzeumból a látogatók a régi lapok felhasználásával. A sokszínű műtárgy-anyag gyűjteményekbe sorolásának szépségével és nehézségeivel is szembesülhetnek a tárgyválogató játék keretében, egy-egy jellegzetes figura tárgyainak virtuális összegyűjtése során vagy a memóriajáték közben pedig érdekes háttér-információkkal gazdagodhatnak majd.

 

A jelenlegi műtárgyraktár két beüvegezett polcán függőlegesen és vízszintesen csúsztatható monitor segítségével a polcon található tárgyakhoz kapcsolódó szöveges és képi anyagok érhetők majd el, melyek a tárgy használatának, jellegzetességeinek megértését teszik könnyebbé.

 

A látványraktár átadására a Víz-kincs-tár. A Duna Múzeum látványraktárának kialakítása című projekt keretében várhatóan 2014- októberében kerül majd sor.

 

A projekt adatai:

Víz-kincs-tár. A Duna Múzeum látványraktárának kialakítása

Pályázati azonosítószáma: TIOP-1.2.2-11/1-2012-0014

 

A pályázat kedvezményezettje: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A pályázat megvalósulásának helyszíne: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey u. 2.

 

A projekt kezdete: 2013. október 1.

A projekt várható befejezése: 2014. szeptember 30.

A támogatás összege: 63.084.914 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

 

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg, melyről bővebben tavaly augusztusban írtunk.

 

/esztergom.hu/

(forrás)