Javításra szállították el a Franka előtti keresztet
Egyház
2014. júl. 1.

<p style="text-align: justify;">Aki ma reggel elsétált a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium előtt, az észrevehette, hogy az épület falához állított embernagyságú kőkereszt nincsen a megszokott helyén.  A keresztet restaurálásra szállították el, mert olyan állapotban volt már, hogy életveszélyt jelentett az arra közlekedők számára.</p>

Az intézmény igazgatójától, Tokár Imrétől, ismertebb nevén János atyától megtudtuk, hogy „a kereszt eredetileg szorosan a templom falához volt vakolva. Napjainkban viszont a felső vége 8-10 cm-re a fal síkjához képest előre dőlt a kereszt egész szárával együtt. A puha kőből készült feszület az erősítésként beleépített vasrudak mentén minden irányban szétrepedt. Az elbontása során a szakemberek azt mondták, hogy a telet már nem bírta volna ki. A szétszedéskor darabokra hullott kereszt életveszélyt jelentett minden gyalogos közlekedő számára. Ezért kellett elbontani. Restaurálása folyamatban van”.

 

János atya elmondta még, hogy a templom előtt álló kereszt felirata szerint (Misszió 1868) egy nagyobb lelkiéleti esemény megörökítésére szolgált. Sajnos nem szerepel rajta olyan személyi megjelölés, hogy kihez is lenne köthető.


Nagyobb térképre váltás 

 

/Fotó: Márkus Péter/

(forrás)