Országos kertészeti konferenciát tartottak Esztergomban
Környezetünk
2014. júl. 1.

<p style="text-align: justify;">Az idén 45 éves Szentgyörgymezői Kertbarát Kör, valamint az ugyancsak 45 esztendős Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége közös szervezésében került sor június 26-28 között a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének XIX. Szakmai konferenciájára, továbbképzésére. A konferencia megnyitó ünnepségét június 26-án, délelőtt a Kőrösi László Kollégiumban tartották meg.</p>

A rendezvényt Erős Miklós az Esztergomi Kertbarát Kör elnöke nyitotta meg. A konferencia résztvevőit elsőként Tétényi Éva, Esztergom független polgármester köszöntötte, aki beszédében felhívta a figyelmet a jövő egyik zálogát jelentő föld és kertművelés során szerzett személyes tapasztalatok, a több évtized alatt felhalmozott tudás átadására a következő generációk számára.

 

Az összejövetel következő díszvendége, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Szabó Balázs biztosította a megjelenteket arról, hogy a szakminisztérium rendkívül fontosnak tartja a KKOSZ munkáját, partnernek tekinti a szervezetet, valamint igyekeznek segíteni, a szakmai és a szervezési munkálatokban is.

 

A konferencia egyik kiemelt vendége volt Karcag alpolgármester asszonya, Kovács Szilvia, a „Magyarország legszebb konyhakertje” mozgalom megálmodója és alapítója. Az alpolgármester asszony az általa alapított mozgalom népszerűségéről, hasznosságáról és ugrásszerű fejlődéséről számolt be, amely már túllépett az országhatáron.

 

A KKOSZ főtitkára Fekete Józsefné, és elnöke a szervezet bemutatása mellett személyes élményeikkel erősítették meg a földművelés fontosságának tényét, kiemelve a játszva nevelés, a kertészkedés megszerettetését a gyermekek, elsősorban az unokák körében.

 

Végezetül Csóka Ferenc esztergomi gazdálkodó, a Járási Agrárkamara elnöke, az Esztergom Városi Gazdakör alelnöke köszöntötte a résztvevőket, kellemes és hasznos időtöltést kívánva az elkövetkező 3 napra.

 

A szakmai fórum másnap délután az Esztergomi Kertbarát Kör tagjainak kertjében tett látogatással folytatódott, ahová Major László, Dunai László, Petróczi József kísérte el az érdeklődőket.

 

A konferencia színvonalát jelzi, hogy az ország közel 50 településéről az esztergomi regisztráltakkal együtt mintegy 120 résztvevő jelentkezett a programokra.  

 

/esztergom.hu/

(forrás)