Megszavazták a Csalamádé temető rendbetételét
Kultúra
2014. jún. 24.

<p style="text-align: justify;">Felújíthatja az orosz, szovjet és magyar katonák sírjait rejtő Csalamádé temetőt a Tizennégy Oroszlán Kft., miután az önkormányzattól öt évre megkapta a múlt hét csütörtöki testületi ülésen a terület gondozási jogát.</p>

Jarolics Béla, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy emberiességi, kegyeleti okokból vállalták a temető felújítását.  A Szent Anna, vagy Csalamádé temető néven ismert, jelenleg teljesen elhanyagolt temetőben első világháborús magyar és orosz, valamint a második világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak. A Tizennégy Oroszlán Kft. a tereprendezés mellett körbekeríti a területet, fákat ültet, felújítja a magyar és az orosz emlékművet, valamint pravoszláv keresztet állít fel a temetőben.

 

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a temetőben egy másik társaság kezdeményezésére egy új szobrot is elhelyeznének, mely az első világháború utáni megbékélést szimbolizálná. A felújítás után Hősök Kertje nevet viselő temetőt szeptember 29-én, Esztergom testvérvárosi találkozóján szeretnék átadni.

 

Jarolics Béla elmondta, cége vállalja, hogy a felújítás után három évig két parkgondozó bérét kifizeti, a személyeket az önkormányzat jelöli ki. Az önkormányzat vállalja a közvilágítási és vízellátási üzemeltetési költségek megfizetését.

 

A Szent Anna temető egykor a szegényebb réteg temetője volt. Az 1920-as években rendszeresen megemlítik, hogy olyan elhanyagolt, "amilyet még a legkisebb faluban sem látni". 1934 decemberében háromszáz gesztenyefa-csemete ligetszerű elültetésével kívánták rendezni. A temetőben vízvezeték és ravatalozóhelyiség sohasem volt. A szovjet katonai emlékművet 1946-ban emelték.

 

(a temető felújítási terveiről ebben az írásunkban olvashatnak)

/MTI/

(forrás)