Nyílt levél a 10-es út biztonságosabbá tételéért
2014. jún. 24.

<p style="text-align: justify;">Az elmúlt egy hónapban két halálos baleset is történt a 10-es főút Piliscsaba és Pilisvörösvár közötti szakaszán, és több, kiemelten veszélyes rész is található ezen a részen. A jövőbeli baleseteket megelőzendő a Pilisi Anyukák Klubja nyílt levéllel fordul a környékbeli önkormányzatokhoz, hogy tegyenek lépéseket a 10-es út veszélyes szakaszainak biztonságosabbá tételéért.</p>

A levélben több megfontolandó ötlet is található:
 

Pilisvörösvár Város Önkormányzatához 

Pilisszentiván Község Önkormányzatához

Piliscsaba Város Önkormányzatához

Pilisjászfalu Község Önkormányzatához

Leányvár Község Önkormányzatához

 

Tisztelt Önkormányzatok!

 

A 10. sz. főút közbiztonságáért

 

2014. június 18. estéjén egy szörnyű balesetben életét vesztette egy Pilis-környéki édesapa. Családja, kicsi fia várta őt haza, hiába. Fájdalmukkal mélyen együtt érzünk. Az áldozat menyasszonya életéért az orvosok tudomásunk szerint még küzdenek, minden imánkkal kérjük a Jóistent, segítse társunkat, az édesanyát, hogy felépülhessen. A baleset a 10. sz. főút legveszélyesebb szakaszán történt, ahol szinte minden hónapban a katasztrófavédők és mentők tanúi egy-egy rémes esetnek. A hét szomorú híre újra rávilágított arra a tényre, hogy soha nem lehetünk biztonságban, és soha nem tudhatjuk, hogy szeretteink hazaérnek-e a nap végére. Mi, édesanyák ezt nem tudjuk tovább tétlenül nézni és tenni kívánunk azért, hogy a Pilisvörösvár – Piliscsaba – Pilisjászfalu – Leányvár útszakaszokon a közútbiztonság és baleset-megelőzés nagyobb hangsúlyt kapjon. 

 

Javaslatunk a balesetek megelőzésére:

 

A megengedett sebességhatár ellenőrzése

 

Javasoljuk a fent említett 14 kilométeres útszakaszon kiemelten ellenőrizni a sebességhatárok betartását, együttműködve a Rendőrséggel! Kérjük hatásos és tartós forgalomlassító megoldások kidolgozását, valamint fix, állandóan működő sebességmérő traffipax kihelyezését!

 

Elrettentő táblák

 

Az 51. sz. főúton kihelyezett, ember alakú figyelemfelkeltő táblák mintájára kérjük, hogy a Pilisvörösvár – Piliscsaba – Pilisjászfalu – Leányvár útszakaszokon a halálos és súlyos balesetek helyszíneinél helyezzenek ki felnőtt és gyermek méretű sziluett-alakokat formázó, két oldalról megfestett táblákat, elhelyezve rajtuk az  „ŐT IS HAZAVÁRTÁK!” feliratot. A táblák körvonalát és a feliratot fényvisszaverő bevonattal is lássák el, hogy sötétedés után is jól látható legyen minden szakaszon. 

 

 

 

Javasoljuk még az útszakaszok mindkét végére bevezető „sokkoló” táblák elhelyezését, melyben felhívják a figyelmet rá, hogy  „a 10-es út következő 14 kilométeres szakasza balesetveszélyes. Vigyázz magadra és másokra, hogy mindannyian hazaérkezzünk!”




 

 Pilisvörösvár bevezető szakasza – Piliscsaba irányából

 

Javasoljuk a Deák Ferenc utca kereszteződése környékén, a 10-es úton kihelyezett 

70 km/h sebességet korlátozó táblát 50 km/h-ra cserélni, mivel az ezt követő útszakasz P.vörösvár irányába szintén havonta súlyos balesetek helyszíne! A magas sebesség engedélyezése indokolatlan és veszélyes! 

 

Összefogás

 

Kérjük az Önkormányzatokat, hogy egy kerekasztalt összehívva, az illetékesek és szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy hatásos megoldást az útszakaszok balesetmegelőző intézkedéseire, hogy a szomorú statisztikák ne folytatódjanak!

Csoportunk örömmel ad civil segítséget az Önkormányzatok számára az összefogás megszervezésében, aláírásgyűjtésben, ha szükséges, támogatók (vállalkozók, cégek) megkeresésében, kivitelezők felkutatásában. 

Bízunk benne, hogy javaslatainkat az Önkormányzatok meghallgatják, és továbbítják azt az illetékes szervek felé. Mi, Pilisi Anyukák szeretnénk a családjainkat épségben tudni. Hiszen mindenkit hazavárnak!

 

/ http://pilisianyu.hu/

/Fotó: http://fotozz.hu/