Végrehajtást kértek az önkormányzat ellen az elbontott rámpa miatt
Közélet
2014. jún. 17.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi Bástya Áruház tulajdonosa végrehajtást indított az önkormányzat ellen, mivel az a jogerős ítélet ellenére nem állítja helyre az áruházba vezető gyalogos rámpát, amelyet 2009-ben birtokháborítást elkövetve bontatott el – adta közre az áruház tulajdonosának ügyvédje kedden.</p>

Kreisz Gyula közölte: a napokban lejárt a határidő, ameddig a rámpát helyre kellett volna állítani, és erre levélben figyelmeztették is az önkormányzatot. Miután választ nem kaptak, az Esztergomi Járásbíróságnál megindították a végrehajtást.

 

A bíróság kilencvennapos határidőt adott az önkormányzatnak, hogy önként hajtsa végre a jogerős ítéletet. Végső esetben elképzelhető, hogy a végrehajtó az újjáépítéshez szükséges pénzt szedi be az önkormányzattól - tette hozzá az ügyvéd.

 

Tétényi Éva (független) polgármester elmondta, hogy a bíróság olyan rámpa visszaépítésére kötelezte az önkormányzatot, amely a mai előírásoknak nem felel meg, mert a dőlésszög miatt kerekesszékkel és babakocsival nem lehet biztonságosan közlekedni rajta.

 

A polgármester hozzátette, az önkormányzat a helyzet megoldása érdekében megvásárolt egy földrészletet a rámpa közelében, hogy oda mozgássérültliftet telepítsenek, de az áruház tulajdonosa elzárkózott ettől a megoldástól.

 

A Bástya Áruház felső szintjére vezető rámpa közepét 2009 júliusában, egy hétvégén meglepetésszerűen bontatta el az önkormányzat, a tulajdonosok értesítése nélkül. A létesítményt 1980-ban az áruházzal együtt építették, hogy gyalogosan fel lehessen jutni az öt méter magasban kialakított passzázsról nyíló üzletekhez.

 

A jogerős ítélet az ügyben az önkormányzat és a többségi tulajdonában lévő beruházó, a Regia Civitas Kft. együttes felelősségét állapította meg. A bontással birtokháborítást követtek el, a munkálatokat engedély nélkül végezték, a jogellenes állapot a mai napig fennáll - mondták ki.

 

Az ítélet indoklása szerint a bontásra Meggyes Tamás volt polgármester levélben kérte meg a kft.-t. A 2009. június 6-ai, hétfői dátummal kelt irat "korábban szóban kiadott megrendelésre" hivatkozik.

 

Kreisz Gyula elmondta, a rámpa lebontásával a területet egy helyrajzi számon akarták egyesíteni, az ingatlanra városi szálloda- és fürdőkomplexumot terveztek, amelyből engedélyek hiányában végül egyetlen kapavágás sem valósult meg.

 

/MTI/

/A fotókon a rámpabontás látható/

(forrás)