Az EBI után elindult a HeBI is
Gazdaság
2014. jún. 14.

<p style="text-align: justify;">Júniustól Esztergom után Hévízen is elindult a magyar Neuzer kerékpárgyár közösségi kerékpáros rendszere, a HeBi, amely virtuális hálóval gátolja meg a biciklik eltulajdonítását – adta közre a Neuzer Kft.</p>

A 35 kerékpárt és 4 dokkolót magába foglaló rendszer kiépítése mintegy 40 millió forintba került, amelynek 95 százalékát a határon átnyúló Európai Uniós program vissza nem térítendő támogatásából fedezte a horvátországi Kaprovicával közös projektet benyújtó Hévíz.

 

A közlemény idézi Kepli József Jánost, Hévíz alpolgármesterét, aki elmondta: a decemberi közbeszerzési pályázat eredményhirdetése után kezdődött meg a több egyedülálló újdonságot és lopásgátló elemeket is tartalmazó zárt rendszer kiépítése. Az egyik újdonság a város köré virtuális hálót vonó, GPS-alapú rendszer, amely azonnal riaszt, amint a bérlő a képzeletbeli határon áthalad.

 

Közölték: a termelésének 55 százalékát nyugatra exportáló, több nyugati nagyváros - közte a spanyol Rental Bike - közösségi rendszerébe is beszállító Neuzer emellett tavaly szeptemberben adta át az esztergomi közösségi kerékpár rendszert, az EBI-t, amelynek 93 dokkolójából 70 kerékpár érhető el. A rendszer üzemeltetési költsége jelenleg az előre tervezett havi 800 ezer forint helyett ennek a fele.

 

Neuzer András az esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa elmondta: az amerikai és a francia példákat követve olyan egyedi bicikliket gyártottak, amelyek kialakítása - például a teljesen fedett váltók és kábelek, kötőelemek miatt - kizárja a lopást és a nagyobb rongálást. Az 50 millió forintos beruházással kiépített, jelenleg 600 regisztrált ügyféllel rendelkező rendszerben, különböző biztonsági fokozatú dokkolókat helyeztek el és a tapasztalatok alapján döntenek arról, hogy melyiket fejlesszék tovább.

 

Mivel Neuzer András szerint a növekedés rendkívül tőkeigényes, a Neuzer Kft. a Garangold kockázati tőkebefektetővel, 70-30 százalékos tulajdoni aránnyal létrehozták a CycleMe Kft.-t, amelynek feladata a további városi közösségi kerékpár rendszerek megvalósítása.

 

/MTI/

(forrás)