A város fizet, Gimesi visszavonja az adósságrendezés iránti kérelmét
Gazdaság
2014. máj. 29.

<p>Esztergom képviselő-testülete csütörtöki ülésen megszavazta, hogy kifizeti azt a hiányzó 72 millió forintot, amelynek elmaradása miatt a mélygarázs építtetője fenntartotta az önkormányzat ellen indított adósságrendezési kérelmét. Így viszont visszavonja azt.</p>

Tétényi Éva polgármester azt mondta a képviselő-testületnek: "ha biztosra akarnak menni, akkor azt javaslom, hogy fizessük ki a végzésben szereplő 72 millió forintot, de a kamatok összegét senki nem tudja megmondani".

Az ülésen majdnem kétórás vita után fogadták el, hogy kifizetik az adósságrendezés elkerülésére szolgáló összeget, valamint annak késedelmi kamatait. A kamatról később határoznak, mert azt a bírósági végzés nem jelölte meg, az önkormányzat és az építtető pedig eltérő módon számította ki az összeget.

Az építtető, Gimesi Sándor kérelmére nem jogerősen azért indított új adósságrendezési eljárást az önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszék, mert nem kapta meg az előző adósságrendezésből számára jogerősen megítélt 286 millió forintot.

A legutóbbi ülésen a képviselők úgy határoztak, hogy a neki járó pénzből csak 214 millió forintot fizetnek ki. A különbözetet és a további majdnem 250 milliós részletet visszatartják, mert a mélygarázs nem használható, és a város még Meggyes Tamás polgármestersége idején szavatossági pert indított az építtető ellen, 364 millió forintos követeléssel.

Steindl Balázs, a testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője az MTI-nek akkor azt mondta: az újabb adósságrendezési eljárás azzal fenyegeti a költségvetést, hogy az előző eljárást lezáró egyezség felrúgása miatt, a fennálló hitelezői igények 2010 novemberétől számított teljes kamata új követelésként aktivizálódik és ez 297 millió forintos, felesleges kiadást jelent.

(mti)

(forrás)