Csinosodik a Levéltár
Kultúra
2014. máj. 27.

<p style="text-align: justify;">A Komárom-Esztergom Megyei Levéltár 2012. október 1-től a Magyar Nemzeti Levéltár keretében folytatja tevékenységét. Az MNL tervszerűen, a költségvetési lehetőségei függvényében végzi a tagintézmények karbantartását, felújítását. Ennek szellemében elkészült a Vörösmarty út 14. szám alatti épület tetőfelújítása és a Deák Ferenc utca 2. szám alatt található műemlék épüket külső-belső felújítása is megkezdődött.</p>

Az MNL és a megyei levéltár elsősorban az iratanyag védelmét, az őrzési körülmények javítását és az állagmegóvást tartja szem előtt. Sor kerül a cserepek cseréjére, a beázás megszüntetésére. A homlokzatok felújításáról sem feledkezünk el.

 

 A levéltár feladatairól

A levéltár szerteágazó feladatainak egyike az őrizetében levő iratanyag feldolgozása és megismertetése a nagyközönséggel. A levéltár évkönyv sorozatában feldolgozásokat, míg a forráskiadvány sorozatokban többek között Esztergom szabad királyi városi jegyzőkönyveinek tartalmi kivonatait, úgynevezett regesztáit adja ki. Idén a sorozat következő,  nyolcadik kötete jelenik meg.

A megyei levéltár 2003-ban indította útjára az Esztergom város történetére vonatkozó legfontosabb források, a latin és német nyelvű városi jegyzőkönyvek regesztáinak a publikálását. A megjelentetést csakúgy mint most, minden esetben az NKA támogatás tette lehetővé. Az 1700-as évvel induló sorozat  nyolcadik kötete az 1749 – 1755 közötti időszakot dolgozza fel. A kötetek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kutatók hosszabb idősíkon tudják vizsgálni például az egyéni életutakat, a város gazdálkodásának szabályozását, a tulajdon és társadalmi viszonyokat, a város közigazgatását. Ugyanakkor a családfakutatók is haszonnal forgathatják a köteteket, a hajdan élt városlakók sokaságának a nevével találkozhatunk a jegyzőkönyvekben. A mai magyar nyelven közreadott forrás kiváló lehetőséget nyújt a helytörténet tanulmányozására az érdeklődőknek és alkalmas forrásfeldolgozásra a tanórákon.

 

/ Komárom-Esztergom Megyei Levéltár – Csombor Erzsébet/

(forrás)