Fele annyian szavaztak, mint áprilisban
Közélet
2014. máj. 25.

<p style="text-align: justify;">Mindenféle csinnadratta nélkül, szép csendesen elkezdődött a 2014-es európai parlamenti választás. Ahogyan az idei országgyűlési választáson, úgy most is egész nap folyamatosan közöljük a nap érdekességeit és a folyamatosan frissülő részvételi adatokat. Kövessen minket Ön is!</p>

A valasztas.hu által közreadott, a reggel 7 órás adatokból még teljesen lehetetlen következtetéseket levonni arról, hogy az EP választás jobban, netalántán kevésbé érdekli-e a választókat, mint az országgyűlési. Ugyanis plusz/mínusz pár főn kívül nagyjából ma hajnalban is annyian adták le a voksukat, mint április 6-án.

A részvételi arányokat természetesen most is követni lehet szavazókörök szerint:


EP választás 2014 nagyobb térképen való megjelenítése 

 

9:50: A reggel 9 órás eredmények bár mindig elég erősnek mondhatóak az országos átlaghoz képest, az április 6-i ugyanekkori időponthoz képest átlagban 4-5 %-al kevesebben mentek el szavazni ma kora délelőtt.

 

11:50: Most már azért látszik a különbség a másfél hónappal ezelőtti voksoláshoz képest: van olyan körzet, ahol akár 10 %-al is kevesebben mentek el ma 11 óráig szavazni, mint az országgyűlési választásokon ugyanekkor. A legaktívabbnak a 9-es körzet lakói mondhatóak, kiknek 27 %-a ment el 11 óráig szavazni (összehasonlításképpen ez a szám 29 % volt április 6-án), ahol pedig valószínűleg inkább a nyárias időjárást kihasználva inkább pihenéssel, mintsem a szavazóurnákhoz történő vándorlással töltik a vasárnapot, az a Kertvároshoz tartozó 22-es szavazókör. Ott ugyanis a lakosok 6 és fél százaléka szavazott ma eddig. Esztergom amúgy még mindig az egyik legaktívabbnak mondható ma!

 

13:50: Az első délutáni eredmények szerint a fővárosban erősen nőtt a voksolók száma, ugyanis a szavazni jogosultak 21,11 százaléka ment el eddig x-elni. Esztergom is jól áll, ugyanis 4 417-en, vagyis 18,94 %-nyian szavaztak eddig a mai napon. A legalacsonyabb részvétel a kertvárosi 26-os szavazókörben (9,08%), a legmagasabb pedig a 9-esben volt (34,43%).

 

16:00: A délután 3 órás állásnál leszűrhető, hogy nagyjából feleannyira érdekli az embereket, hogy az Európa Parlamentben mely pártok és képviselők képviseljék hazánkat, mint amennyire áprilisban érdekelte őket, hogy az országot ki irányítsa. Ugyanis Esztergomban a legtöbb körzetben feleannyian voksoltak eddig ma, mint április 6-án ugyanekkor.

 

18:00: Az urnazárás előtt két órával elmondható, hogy az idei EP választás negatív rekordnak számít a voksolók számát tekintve. (természetesen a 17 órás adatokat tekintve)

 

20:00: A mai utolsó részvételi adatok szerint az EP-szavazáson tényleg körülbelül fele annyian voksoltak, mint az országgyűlési választáson áprilisban. Esztergomban a legtöbben (49,71 %) a 9-es szavazókörben,  a legkevesebben (14,85 %) a 27-esben adták le voksaikat.

(forrás)