Országszerte megemlékezések lesznek
Kultúra
2014. máj. 23.

<p style="text-align: justify;"> Bár vasárnap lesz a hazáért életüket áldozó katonáknak emléket állító magyar hősök emlékünnepe, már ma is országszerte tartanak megemlékezéseket.</p>

Pénteken Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a fővárosi Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán ünnepi beszédet mond, és koszorút helyez el a hősi halált halt állatorvosok és állatorvostan-hallgatók emlékművénél.

 

Bálint Csaba Katonasírok és hősi emlékművek Tatán című könyvének bemutatójával kapcsolják össze a Komárom-Esztergom megyei városban a megemlékezést, amelyet Horváth Gábor dandártábornok tart a Kocsi úti temetőben. Kaposváron a Mártírok és Hősök Közalapítvány pénteken a Hősök temetőjében, vasárnap pedig a Hősök templomában tart megemlékezést. Esztergomban a Hősök terén lesz megemlékezés vasárnap 11 órakor az Aranysólyom Lovagrend és  a Honvéd Zrínyi SE Katonai Lovas Szakosztály szervezésében.

 

Szombaton a Helyőrségi Tavaszi Szemlének a fővárosi Hősök terén, illetve a Városligetben tartandó megnyitóján cseh, lengyel, szlovák és szlovén díszegységek katonái, valamint a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár különleges "díszelgő" csoportjának bemutatóit tekintheti meg a közönség. Emellett haditechnikai eszközök és felszerelések is láthatók lesznek. Az eseményen részt vesz Benkő Tibor vezérkari főnök, és Vargha Tamás államtitkár mond köszöntőt.

 

Mohácson a Történelmi Emlékhelyen flashmob keretében a résztvevők megelevenítik a mohácsi csatát, majd a hősök iránti tisztelet jeleként szívalakot formáznak a központi tömegsírok körül, majd a nap folyamán koszorúzást tartanak.

 

A vasárnapi ünnepnapon a hivatalos állami megemlékezés a Rákoskeresztúri Új köztemetőben a Magyar Katonahősök Emlékművénél kezdődik. A Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Honvédelmi Minisztérium közös szervezésében katonai tiszteletadással koszorúzási ünnepséget tartanak, amelyen beszédet mond Töll László ezredes, a minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának vezetője.

 

A Rákoskeresztúri Új köztemetőben 2001-ben avatták fel a Magyar Hősök Emlékparkját, ott, ahol korábban mintegy 25 ezer katona sírját őrző temető volt.

 

Az állami megemlékezés a Hősök terén folytatódik, ahol Vargha Tamás mond ünnepi beszédet, az eseményen részt vesz Benkő Tibor vezérezredes.

 

Vasárnap több megyeszékhelyen és vidéki településen is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak. Szegeden újratemetik Dombay Miksa Ágostont, az első világháborúban egyebek mellett Doberdónál harcoló szegedi 46. gyalogezred zászlóaljparancsnokát, akit annak idején jelöletlen sírba temetettek, de hamvait tavaly szeptemberben megtalálták és exhumálták.

 

Az 1917-ben törvénybe foglalt ünnepet 1945-től nem tartották meg, majd 2001-ben ismét hivatalosan ünneppé nyilvánították. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért.

 

Az ünnep időpontját, május utolsó vasárnapját 1924-ben határozták meg praktikus szempontok alapján: a mezőgazdasági munkák ekkor még nem vonják el a gazdákat az ünnepléstől, viszont a sírok díszítéséhez már van elegendő virág.

 

/MTI/

(forrás)