A Pilisi Parkerdő hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és az erdők szerelmesei számára
Környezetünk
2014. máj. 15.

<p style="text-align: justify;">A Madarak és fák Napja nem csak a budai természetkedvelők számára volt érdekes a Hármashatár-hegyi Erdei Iskola megnyitásával, hanem ugyanezen a napon a nyolcadik kerületi ELTE Füvészkertben és Gödöllőn is érdekes programokkal várta a Parkerdő az érdeklődőket. Ezen a hétvégén pedig nemzetközi kerékpárversenyt tartanak Visegrádon és színes erdei programok várják a látogatókat Mogyoróhegyen és a Budakeszi Vadasparkban. </p>

Sikeresen mutatkozott be május 10-én szombaton, a Madarak és Fák Napján a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Madas László Erdészeti Erdei Iskola az ELTE budapesti Füvészkertjében. A Parkerdő csapata öko-játszóházzal és vetélkedővel színesítette a programokat, több száz gyermek és felnőtt járta végig a Füvészkertet, az elrejtett állomások után kutatva. A látogatók egy nyereményjátékon is részt vehettek, a nyerteseknek a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete nyaralási, pihenési, szabadidős lehetőségeket ajánlott fel.

 

Képek az eseményről a galériájában

 

 

Gödöllőn, a Grassalkovich-kastély melletti Alsóparkban a Madarak és Fák Napja alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete várta az érdeklődőket. A helyi civil kezdeményezésbe nagy örömmel csatlakozott az erdőgazdaság. A Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja, a Szent István Egyetem botanikus kertje, a Gödöllői Értékvédő Egyesület és a Pilisi Parkerdő Zrt. programjára igen nagy érdeklődés volt. Az eseményen több mint 550 regisztrált résztvevőt számoltunk. Az általános iskolás gyerekek 3 állomásból álló ismeretterjesztő programon vehettek részt: az erdészet munkatársai az erdő életéről és az „erdőművelő madarakról” tartottak előadást, és vetítést.

 

Az erdőgazdaság erre az alkalomra egy gyerekek számára kialakított magaslest készített, amelyről távolabb elhelyezett postagalambokat és fürjeket lehetett számolni, és a gyerekek megtanulhatták a sáros erdőben hagyott vadnyomok felismerését is.

 

Az esemény zárásaként megtartott sorsoláson a résztvevők többek között az erdőgazdaság által felajánlott madárcseresznye csemetetét és hársmézet kaptak, ezután a lesről megfigyelt postagalambokat engedhették szabadon a résztvevők. Az esemény olyan nagy sikert aratott, hogy tervek szerint az erdészet jövőre kétnaposra bővíti a programot.

Képek az eseményről a galériában

 

 

 

Nemzetközi kerékpárverseny a visegrádi hegyekben

Profi kerékpárosok veszik birtokba a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő visegrádi hegyeket - 2014. május 13-17. között rendezik meg ugyanis a 2. Visegrádi Kerékpárversenyt, a V4 országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) versenyzőinek részvételével.

 

Első alkalommal 2013 májusában rendezték meg ezt a nemzetközi versenyt, amelynek ötletadója a lengyel külügyminiszter volt. Idén hazánkban, Visegrádon folytatódik a verseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour hivatalos rendezvénye is egyben.

 

Négy ország 22 profi csapata összesen 658 kilométert teljesít, ebből a magyarországi, Győr és Visegrád közötti szakaszon 152,8 kilométeres távot kell megtennie a versenyzőknek. A kerékpárverseny csatolt rendezvénye az amatőr versenyzőknek szóló, a nagy szintkülönbségek miatt „Kínok Kínja” nevű szakasz Visegrádon, amelyen rajthoz áll a korábbi profi világbajnok ökölvívó Kovács István is.

 

A verseny a Pilisi Parkerdő Zrt. területén két szakaszt érint:

Pilisszentlászló, Kisrigó – Sikáros – Kakas-hegyi út – Pilisszentkereszt

Pilismarót – Hoffmann – Égett-hárs – Két-bükkfa-nyereg.

 

Programajánló a hétvégére:

 Öko játszóház és gyógyító növények a Visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben, 2014. május 17-én szombaton, 10-14 óra között. Gyógynövény-ismereti séta és öko-játszóház várja az iskolai, óvodai csoportokat, családokat, természetkedvelőket. A program ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges az emh1988@gmail.com címen.

 

Május 18-án vasárnap a Növények Napját tartják a Visegrádi Erdei Művelődés Házában, ahol barangolás a virágos réten és gyógynövény-ismereti előadás várja a látogatókat, de a szebbnél-szebb növényeket a mikroszkóp alatt is megvizsgálhatják a résztvevők. A program ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges az emh1988@gmail.com címen.

 

Állati humoros nap a Budakeszi Vadasparkban

2014. május 18-án, vasárnap a Budakeszi Vadasparkban neves humoristák vicces szakvezetéssel, „humorista simogatóval” és sok-sok meglepetéssel várják a látogatókat. A nevettetők nem csak a szabadtéri színpadon tartanak rendhagyó előadásokat, de a szakvezetéssel is megpróbálkoznak, amelyhez óránként lehet csatlakozni. Aki a humoristákkal szeretne közelebbről megismerkedni, az a „Humorista simogatóban” ezt is megteheti. A látogatók nevettetésében Redenczki Mária, Magyed Al-Gharati, Orosz György, Borók Ferenc, Tényi Anett, Horváth Gábor, Máté Bence Tivadar, Muka László, Szántó Sándor, valamint a nap házigazdája, Polgár Peti vesz részt. A részletes program a www.vadaspark-budakeszi.hu oldalon olvasható.

 

/Pilisi Parkerdő/

(forrás)