Esztergom a múlt században – frissült a Fortepan képgyűjtemény
Helytörténet
2014. máj. 12.

<p style="text-align: justify;">Bizton állítható, hogy nem csak a történelem és a város szerelmesei, hanem szinte mindenki szeretné látni, hogyan is nézett ki a szűkebb hazája pár évtizeddel ezelőtt. Időgép hiányában, ha a valóságban nem is, de képek, képeslapok formájában ma már könnyedén betekinthetünk a múltba, köszönhető többek között a fortepan.hu hatalmas gyűjteményének. A képgyűjtemény nemrégiben frissült többtucatnyi olyan fotóval, melyekkel beleshetünk Esztergom életébe az 1900-as évek elejétől egészen a közepéig. Ezekből gyűjtöttünk ki pár érdekesebbet.</p>

 

A Kis-Duna parton már az 1930-as években is lehetett gyönyörködni a folyón közlekedő hajókban.

 

 

Légifotó Esztergomról az 1960-as évből. Az idő vasfoga által kissé megrágott kép egy IL-14/P típusú repülőgép fedélzetéről készült, és tökéletesen kivehető rajta Bazilika, a lerombolt Mária Valéria híd, a Víziváros és Szetgyörgymező egy része is.

 

 

A Mária Valéria névre hallgató hajóról többször is készült fotó, a mostani az 1900-as állapotában mutatja.

 

 

 

Polgárok sétálnak a mostani Mindszenty téren az 1930-as évek elején. Érdemes megnézni az öltözéküket, első ránézésre az a fotó az 1980-as évekig készülhetett volna bármikor.

 

 

Kilátás a várhegyről a város felé az 1958-as évben. A pázmány Péter utca a mostani állapotához képest sokkal tágasabbnak, naposabbnak tűnik.

 

 

A Kis-Duna sétány már 1975-ben is kedvelt sétálóhely volt.

 

 

 

Bazilika és a vár egy része a Vizivárosból nézve 1958-ban. A szobrok még a régi helyükön voltak.

 

 

Az 1958-ban még be lehetett hajtani gépjárművel a Kossuth híd-ra, egészen 10 tonnáig.

 

 

Esztergomi repülőtábor 1938-ból, korabeli gépjárművel.

(forrás)