A Richter árbevétele 6 százalékkal csökkenhet idén
Gazdaság
2014. máj. 7.

<p style="text-align: justify;">A Richter Gedeon Nyrt. csökkentette főbb piacaira - Oroszországra, Ukrajnára, és a kelet-közép-európai régióra - vonatkozó idei előrejelzéseit, így a teljes árbevétele várhatóan 6 százalékkal csökken 2014-ben euróban számítva.</p>

Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója az első negyedéves eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: Oroszországban rubelben 5 százalékkal csökkenhet a forgalom az idén, míg februárban nulla és 5 százalék közötti növekedést jelzett előre. Hozzátette, hogy euróban ez több mint 20 százalékos csökkenést jelenthet a rubel leértékelődése miatt. Elmondta azt is, hogy Oroszországban szűkült a gyógyszerpiac, ám a Richter piaci részesedése - az első negyedéves adatok alapján - stabil.

 

Ukrajnára korábban nem adott százalékban kifejezett előrejelzést a társaság, a jelenlegi helyzet alapján dollárban 35 százalékos forgalomcsökkenéssel számol cég a tavalyi éves 95 millió dolláros forgalom után. A vezérigazgató elmondta, hogy a visszaesést elsősorban az okozza, hogy a helyi áremelkedések és a politikai és gazdasági bizonytalanság miatt csökken a vásárlóerő. Hozzátette, hogy bár a politikai helyzet akár napokon belül is változhat, a gazdasági helyzetben fokozatos leépülés várható. Az egyéb FÁK-országokban továbbra is dollárban 5-10 százalékos növekedéssel számol a vállalat.

 

A lengyelországi forgalomra vonatkozó előrejelzése nulla és 5 százalék közötti csökkenésre módosult a korábbi nulla és 5 százalék közötti bővülésről.

 

Az Európai Unióhoz később csatlakozott, kelet-közép-európai országokban összességében továbbra is stagnáló forgalommal számol a cég, és hasonlót vár a magyar piacon is. A régebbi uniós országokban változatlanul 10-15 százalékos forgalomnövekedés várható euróban számolva, az Egyesült Államokban pedig 10-15 százalékos dollárban mért csökkenésre van kilátás. A kínai árbevétel várhatóan 40 millió euróra nő a tavalyi 35 millióról.

 

Az üzleti eredmény árbevételhez viszonyított arányára 11 százalékos előrejelzést adott a Bogsch Erik az idei évre vonatkozóan, míg februárban 12-13 százalékos arányt jelzett.

 

 Az idei első negyedéves eredményekről szólva kiemelte, hogy forintban enyhén nőtt a társaság árbevétele, míg euróban 1 százalékkal csökkent, ennek oka elsősorban az orosz és ukrán forgalom csökkenése és a régiós valuták leértékelődése. Az adózott eredmény fele lett a tavalyi első negyedévinek.

 

Kifejtette, hogy Oroszország részesedése a teljes forgalomból 22 százalékra csökkent a tavaly első negyedévi 28-ról, és Ukrajna aránya is mérséklődött 6-ról 5 százalékra. Kína részesedése viszont 4 százalékra nőtt a tavalyi 3 százalékról.

 

Magyarországon stabilizálódott a gyógyszerpiac, a Richter növelni tudta árbevételét elsősorban az új termékek sikeres bevezetésének következtében.

 

A Richter az első negyedévben 88,53 milliárd forint konszolidált árbevételt és 9,34 milliárd forint adózott nyereséget ért el, forgalma 3,1 százalékkal, nyeresége 51 százalékkal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. Az üzleti eredménye 32,5 százalékkal, 10,26 milliárd forintra esett.

 

/MTI/

(forrás)