A Dobozi útra költözhet a könyvtár
Kultúra
2014. ápr. 25.

<p style="text-align: justify;">A tegnapi képviselő-testületi ülésen arról is döntés született többek között, hogy megpróbálják a város számára visszaszerezni a Dobozi Mihály úton található, a Vaszary Kolos Kórházzal együtt két évvel ezelőtt állami kézbe került, hosszú időn át Rehabilitációs intézményként működő épületet. Az ingatlan akkor kerülhet vissza a város tulajdonába, ha vállalja, hogy abban „Kulturális szolgáltatás, különösen könyvtári szolgáltatás” fog működni.</p>

A Dobozi Mihály út 14. alatt található egykori Simor Kórház vagy Vöröskereszt Kórház, ha visszakerül városi kézbe, akkor sem teljesen biztos, hogy a Helischer József Városi Könyvtár új helyéül fog szolgálni. Ugyanis a Dobó Katalin Gimnáziumba és a József Atilla Általános Iskolába 2007-ben „átmenetileg” bezsúfolt, kétfelé bontott gyűjteménnyel működő könyvtár elhelyezésére több terv is létezik. Volt róla szó, hogy a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola volt épületében kapna helyet, ahogyan arról is, hogy a Sándor-palotában (ez utóbbi épület műemléki állapota, és erős romossága miatt szinte lehetetlen helyszín).

 

Ha a könyvtár végül a Dobozi utcába kerülne, akkor az eredetileg honvéd kórháznak épült ingatlant fel kéne újítani, és át is kellene alakítani. Többek között olvasópavilon épülhetne a kertbe, és egy új raktárrészleg is az archivált anyagok számára. A minél hamarabbi új hely kijelölésére pont ezen gyűjtemény miatt van a legégetőbb szükség, mivel jelenleg nem megfelelő körülmények között van tárolva.

 

A könyvtár lehetséges költözésével kapcsolatban megkerestük annak vezetőségét is.

 

Az esztergomi Simor Kórházat, más néven Simor Intézetet, Vöröskereszt Kórházat vagy Érseki Kórházat 1885-ben alapította Simor János érsek Szentgyörgymezőn, a település legjobb levegőjű részén. Sokáig a Vaszary Kolos Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályaként működött.

 

Simor az 1880-as években döntött kórház alapításáról. Elképzelése szerint elsősorban háborús esetre szolgált volna, és ötven katonát ápoltak volna egyházi költségen. Békeidőben tíz ágyat tartottak fönn a szegény polgároknak. A kórház telkét, amin egy ingatlan is állt már ekkor Simor vásárolta meg 10 000 forintért. A kórház 1885. szeptember 6-án kezdte meg a működését az Úri (mai nevén Dobozi Mihály) utcában. Az első világháború idején hadikórházként működött.

 

1916-ban Csernoch János adományából a régi épülethez új modern épületrészt építettek. A 20-as években a Kolosban 120, a Simorban 80 ágyon gyógyítottak. Később, a környék jó levegője miatt a tüdőbetegeket fektették ide. Az 1968. szeptember 8-án a ide került megalakult a neuropszichiátriai osztály. 1985. július 17-én a Vaszary Kórház új pavilonjának átadásával az aktív ágyakon megszűntek a Simor Kórházban.  (Wikipédia)

 

 

 

-mTz-

(forrás)