Rendhagyó földrajzórát tartottak a Duna Múzeumban
Környezetünk
2014. ápr. 24.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi Duna Múzeumba kirándulhatott április 24-én a Kalocsa melletti Dusnok-Fajsz Társult ÁMK Általános Iskola hatodik évfolyama a Duna projekt beruházója, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által 2013 őszén meghirdetett pályázat nyerteseként. A legjobb pályamunkát beküldő első helyezett osztály jutalma ugyanis egy tárlatvezetés volt, mely során a diákok megtekinthették az intézmény állandó kiállítását, valamint részt vehettek egy rendhagyó földrajzórán, ahol megismerhették a Duna történetét és hazánk legnagyobb árvizeit is.</p>

Az árvízvédelmi beruházással érintett települések ötödik és hatodik osztályos tanulói számára hirdetett pályázatot az OVF. Az általános iskolás diákoknak egy újságot kellett összeállítaniuk „Dunai Krónika” címmel, helytörténeti kutatásokra, valamint saját élményeikre, tapasztalataikra támaszkodva.

 

A beérkezett pályamunkák értékelése során kiemelt figyelmet kapott a művek tartalmi sokszínűsége és az összeállítás során felhasznált saját források használata. „Sok szép, színvonalas munka érkezett a pályázatra, nehéz volt eldöntetnünk, hogy melyik osztály legyen az első helyezett” – mondta Pintér Beatrix, a Duna projekt projektvezetője. Hozzátette: örül, hogy a tanulók a tanórákon kívül is szívesen foglalkoznak a folyóval és időt szenteltek az újságok összeállításának.

 

Miután a nyertes diákok átvették részvételért járó emléklapjukat, részt vettek a múzeum tárlatvezetésén és egy rendhagyó földrajzórán is. A helyszínen a tanulókat az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa köszöntötte, aki kiemelte, hogy a víz életünk szerves részét képzi, folyóink történelmünknek is lényeges elemét alkotják. Az intézményben a lelkes kisdiákok betekintést nyerhettek a magyar vízügy történetébe, megismerhették a legismertebb magyar vízügyi mérnökök munkásságát és a folyószabályozási munkák történetét, fejlődését is.

(forrás)