Az vagy, amit megeszel rendezvény az Ister-Granum EGTC szervezésében
Környezetünk
2014. ápr. 17.

<p style="text-align: justify;">Az Ister-Granum EGTC a Visegrádi Alapnál nyertes projektjének keretében lengyel, cseh, szlovák társszervezetek bevonásával kétnapos rendezvényre került sor 2014. április 8-9-én Esztergomban és a régióban „You Are What You Eat! – Az vagy, amit megeszel” címmel.</p>

Az első nap Esztergomban a Szent Adalbert Központban nemzetközi konferencián vettek részt a meghívott vendégek.

 

A köszöntők után a magyar, szlovák, cseh, lengyel szakemberek jóvoltából megismerkedhettek a résztvevők az egyes országok helyi termékeket szabályozó és azokra vonatkozó jogi adottságaival, azok különbözőségeivel. A délutáni szekcióban elsőként Ferenczi Ernő – a Börzsöny – Duna – Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület elnökségének tagja - mutatta be a közeljövőben induló Ipolyszalka – Letkés nemzetközi piacot, majd Inzsöl Renáta a Pannon Helyi Termék Klaszter menedzserének előadásából szlovén – osztrák – magyar együttműködésekkel és magával a klaszterrel ismerkedhettek meg a négy országból érkezett szakemberek, termelők. Ocskay Gyula a CESCI főtitkára a szlovák – magyar határ menti fejlesztésekhez szükséges források előteremtésének lehetőségeiről tartott tájékoztatót.

Duka Gábor, Karva polgármestere a települése és a Duna túlpartján fekvő Lábatlan közti együttműködéseket mutatta be színes előadásában. Beszélt a nemrég pályázatból épült kikötőről és révátkelőről, majd a karvai fejlesztésekről és a közelmúltban Lábatlanon indult termelői piacról. Horváth Zoltán - az EGTC-vel szoros együttműködésben dolgozó Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnökeként – záró előadásában röviden bemutatta az Ister-Granum helyi termék hálózatának kialakítása kapcsán eddig megtett lépéseket, kiemelten a nemrég megjelent Helyi Finomságok Tárháza elnevezésű, a régió helyi termelőiből, termékeiből, receptjeiből ízelítőt adó kiadványt, majd a szervezetük esztergomi aktivitásaival ismerkedhettek meg a jelenlévők.

 

A konferencia után, kedd délután és a szerdai napon helyi termelőket, közösségi kezdeményezéseket, jó példákat látogattak meg a projektpartnerek, és a hozzájuk csatlakozó érdeklődők.

 

Kedden a pilismaróti termelő Rétki Gábor esztergomi tejboltjában tett látogatás után Karvára, Duka Ferenc és Varga Géza birtokára utaztak a résztvevők. Itt megtekintették a gyümölcsfeldolgozót, majd a gazdaságon végighaladva az Helyi Finomságok Tárházából már elhíresült „boldog” mangalicákat. Az esti vacsora után a Vintop Karkó pincészet borain keresztünk nyertek betekintést a régió borászati kínálatába.

 

A szerdai nap két látogatás várt a résztvevőkre. A délelőtt folyamán Tokod-Ebszőnybányán a Transzformátor-Ház Egyesület által működtetett permakultúrás kerttel, délután pedig az ipolyszalkai tájházban népi mesterségekkel ismerkedhettek meg vendégeink, illetve kóstolhatták meg a helyi receptúra alapján készített réteseket.

 

Az EGTC által elnyert projekt második elemeként szeptember folyamán hasonló tematikával a lengyel partner – Tritia EGTC – szervez konferenciát, amelyen elsősorban a helyi termék marketingjének lehetőségeit tekintik majd át a partnerek a felkért szakemberek segítségével.

 

A projekt zárásaként egy 40 oldalas kiadványt készít a 4 partner közösen "A V4-es országok hagyományos helyi termékei” címmel. Mind a 4 ország bemutat egy tipikus helyi terméket, annak konyhai használatát, egy helyi organikus gazdaságot és egy hagyományos kertészeti formát a projekt és a projektben részt vevő partnerek bemutatása mellett.

 

(forrás)